Sărbătoarea Învierii Domnului în Ungaria

Mai multe sute de credincioși au sărbătorit Învierea Domnului la Capela Românească, ce adăpostește și Așezământul Monahal Românesc din capitala Ungariei, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și cu slujitorii acestui sfânt locaș, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În seara zilei de Sâmbăta Mare, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a participat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului la primirea Sfintei Lumini adusă de la București, pe aeroportul internațional din Arad, pentru a putea duce și credincioșilor ortodocși români din Ungaria această mare binecuvântare de Sfintele Paști. Pe lângă românii de la Budapesta și cei de la Catedrala Episcopală din Giula, dar și de la multe alte parohii din apropiere au primit Sfânta Lumină înainte de a se săvârși Slujba Învierii.

După împărțirea Sfintei Lumini, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan dimpreună cu clericii și numeroșii credincioși de la Budapesta, cu lumânări în mâini, au pornit într-o impresionantă procesiune festivă, devenită tradiție de pe vremea arhipăstoririi Preasfințitului Părinte Sofronie, astăzi Episcopul Oradiei, pe străzile din jurul Așezământului Românesc din capitala ungară, intonând cântările prevăzute pentru acest moment liturgic, după care a urmat citirea Sfintei Evanghelii și stihurile Paștilor, însoțite de îngereasca vestire a Învierii Domnului, prin troparul „Hristos a înviat!”, făcute la intrarea în acest așezământ.

În capelă a fost făcută apoi și cealaltă parte a Slujbei Învierii, adică canonul de la Utrenie și Sfânta Liturghie Arhierească, Budapesta fiind singurul loc dintre parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în care Slujba Învierii începe la miezul nopții și este urmată de îndată și de săvârșirea Sfintei Liturghii.

Tot în aceeași zi, pentru a fi alături și de credincioșii ortodocși români de la Giula, unde se află sediul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a asistat și la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Episcopală din Giula de către Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean și Părintele Secretar Eparhial Teodor Vid, rostind și un cuvânt de învățătură la acest mare Praznic: Învierea Domnului.

La orele 13, împreună cu alți clerici de la Centrul Eparhial, a săvârșit Slujba Vecerniei din Duminica Paștilor (numită și A Doua Înviere), pentru credincioșii români din Șărcad (Sarkad), în biserica romano-catolică din această localitate, pusă la dispoziție în ultimii trei ani prin bunăvoința preotului paroh, iar de la orele 1730 a făcut aceeași slujbă și în Catedrala Episcopală din Giula, împreună cu membri clerici din Permanența Consiliului Eparhial.

Astfel, Sărbătoarea Învierii Domnului a fost primită și cinstită așa cum se cuvine și cu multă bucurie și la românii ortodocși din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…