„Sărbătoarea comuniunii și a frățietății”, celebrată la Paraclisul Universitar Sf. Ecaterina din București

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat joi la Paraclisul Universitar Sf. Ecaterina din București că sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o „sărbătoare a comuniunii și a frățietății” atât pentru studenții teologi cât și pentru fiecare credincios în parte.

Frățietatea aceasta, a spus ierarhul, este o icoană un model pentru tinerii care se pregătesc în Facultățile de Teologie, iar cei trei mai dascăli sunt modelele sublime ale teologului.

Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii ocrotitorilor spirituali ai învăţământului teologic, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Omilia din cadrul slujbei a fost rostită, conform tradiţiei, de un student din anul al IV-lea.

După Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru profesorii şi studenţii Facultății de Teologie din București trecuţi la cele veşnice.

Sfinții Trei Ierarhi cinstiți de teologii bucureșteni. Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

În cuvântul rostit la finalul slubei, Episcopul vicar Patriarhal a explicat cum cei trei sfinți ierarhi s-au arătat în anul 1081 Mitropolitului Ioan al Evhaitelor pentru a aduce pacea între cele trei tabere care se formaseră în Constantinopol.

„Dumnezeu pentru a readuce pacea și unitatea Bisericii din Constantinopol, a făcut ca cei trei ierarhi să se arate Mitropolitului Ioan al Evhaitelor în timpul domniei lui Alexis Comnenul și să spună că înaintea dumnezeirii toți trei se bucură de aceeași cinstire, de aceeași lumină”, a subliniat Preasfinția Sa.

Din demersurile pe care taberele formate le-au făcut pentru a evidenția importanța sfântului ales dintre cei trei, model până în zilele noastre a rămas ascultarea de Biserică.

„Sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi ne arată că și atunci când luptăm pentru anumite lucruri sfinte, așa cum luptau cele trei tabere din Constantinopol, trebuie să ascultăm de Biserică și să ne supunem rânduielilor Bisericii”, a evidențiat Episcopul vicar Patriarhal.

În finalul cuvântului rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel „și dorirea ca nu numai în sesiune să aibă rezultate ci și în fiecare zi a vieții”.

„Seara înainte de culcare să trăiți bucuria concluziei că în ziua care a trecut v-ați îmbogățit intelectual și sufletește și că ziua respectivă înseamnă o treaptă în acest proces de formare pentru slujirea lui Hristos, a Bisericii și a fraților noștri care au nevoie de multă lumină în această societate în care dezorientarea pare a fi pericolul cel mai mare”, a transmis ierarhul din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti,  Pr. Prof. Ionuţ Moldoveanu, a adresat mulţumiri Părintelui Patriarh Daniel și „recunoștință deplină pentru că este sprijinitor, susținător și în strategia educațională și în cele duhovnicești”.

Totodată, Pr. Moldoveanu a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru slujire și pentru cuvântul adresat.

După slujbă, studenții teologi au susținut în amfiteatrul Dumitru Stăniloae din cadrul unității de învățământ tradiționalul concert de cântări religioase.

Sfinții Trei Ierarhi cinstiți de teologii bucureșteni. Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

În finalul evenimentului a fost lansat Anuarul Facultăţii de Teologie – 2020.

Mai multe imagini de la eveniment aici.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente