Rugăciunea Mitropolitului Bartolomeu în timpul suferințelor: Doamne, dacă Tu crezi că mai poţi face ceva cu mine…

Mitropolitul Bartolomeu Anania, un om pragmatic, declara că nu are „vocație mistică” și că îi admiră cu „invidie sfântă” pe cei care au reușit să ajungă la această treaptă. Cu toate acestea, își programa timp de însingurare pentru liniște și rugăciune. Mai mult, ierarhul avusese în perioada detenției crunte prin care a trecut la Aiud o rugăciune proprie.

„Am și ceasurile mele de însingurare (…) Este reacția ecologică a spiritului care este poluat în timpul vieții obișnuite din toate părțile, mai cu seamă prin aceste mijloace de comunicare, cu bombardamentul informațional. Și atunci spiritul realmente poate să fie strivit”, spunea mitropolitul în 2003, la emisiunea Profesioniștii.

„În mod programatic, nu ca un ascet, dar mă retrag în camera mea. Sunt duminici în care nu mă duc la biserică – cel puțin două pe an – în care stau acasă și mă reculeg pentru că simt nevoia să fiu cu mine însumi și să-mi purific gândurile. Nu deschid televizorul, nu deschid aparatul de radio, nu citesc, mă rog atât cât trebuie să mă rog…”, mărturisea IPS Bartolomeu.

Rugăciunea Mitropolitului Bartolomeu

Cu altă ocazie, Părintele Mitropolit a dezvăluit rugăciunea pe care o spunea în clipele grele prin care a trecut.

„Viaţa mea a fost, cel puţin în primele trei sferturi, foarte zbuciumată şi nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, m-am simţit în imediata vecinătate a morţii, datorită suferinţelor şi primejdiilor prin care am trecut. Nu am chemat niciodată moartea, dar nici nu m-am temut de ea”:.

„Am avut o singură rugăciune către Dumnezeu: «Doamne, dacă Tu crezi că mai poţi face ceva cu mine şi dacă Tu crezi că eu mai sunt de trebuinţă pentru Biserica mea, pentru neamul meu şi pentru semenii mei, atunci Tu ai să mă salvezi, ai să mă laşi în viaţă şi nu mă vei lăsa să fiu ucis, nici de foame, nici de sete, nici de frig, nici de schingiuiri, nici de gloanţele oamenilor şi nici de dinţii lupilor. Dacă vei socoti că n-o să mai fiu bun de nimic şi nu-Ţi mai trebuiesc Ţie, o să mă chemi la Tine şi voi vedea ce vei face cu mine. Dar dacă Tu socoteşti că voi mai fi de folos, mă vei lăsa în viaţă, pentru că eu ştiu că religia creştină este eminamente pragmatică»”.

În data de 31 ianuarie 2022 s-au împlinit 11 ani de la plecarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu.

Sursă foto: Formula AS

Comentarii Facebook


Știri recente