Românii din capitala Bavariei își ridică biserică

Începuturile Parohiei ‘Nașterea Domnului’ din München pot fi urmărite până la prima Liturghie ce a fost oficiată în biserica aparținând vechilor catolici din oraș, la 14 iulie 1974. De atunci și până astăzi, biserica a devenit lăcașul de închinare al comunității grupate în jurul păstorului lor.

Gândul de a întemeia o parohie și a oferi o viață religioasă organizată a prins contur la 26 mai 1975, când un grup de credincioși de origine română din München au adresat o scrisoare Patriarhiei Române, exprimându-și dorința de a înființa o parohie ortodoxă română aici. La 18 ianuarie 1976, cei ce frecventau serviciile religioase s-au constituit în Adunarea parohială, au hotărât înființarea Parohiei ‘Nașterea Domnului’, au alcătuit un statut al parohiei, au ales Consiliul Parohial și au comunicat hotărârea lor autorităților de stat ale orașului München, de la care au primit recunoașterea la 27 ianuarie 1976. La 26 februarie 1976, parohia era primită oficial sub omoforul Bisericii-mamă, făcând parte din Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Centrală și Occidentală cu sediul la Paris, pr. prof. dr. Mircea Basarab fiind numit paroh al acestei nou-înființate entități eclesiale.

Întruniri interortodoxe

În existența de peste trei decenii, interesele și problemele religioase au determinat diversele comunități ortodoxe din München să se apropie și să aibă o strânsă colaborare, manifestându-se ca o familie ortodoxă. Parohia românească este membră activă a Comunității de lucru a Bisericilor Creștine din Bavaria (Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen Bayern), iar din 1984 face parte din Comisia mixtă de dialog, care se întrunește regulat cu reprezentanți ai Bisericii Evanghelice din Germania.

Prin servicii religioase, conferințe, expoziții de carte religioasă ortodoxă, de icoane, de muzică religioasă și filme, ortodocșii români din München încearcă să prezinte Ortodoxia în fața creștinilor de alte confesiuni. Din contactul direct cu ortodocșii greci și sârbi au reținut cu mare interes maniera în care credința și spiritualitatea ortodoxă sunt exprimate prin intermediul unor limbi și culturi diferite, convingându-se că varietatea limbilor și a culturilor nu afectează unitatea de credință, de disciplină bisericească și de cult, ci constituie semnul diversității și al bogăției darurilor Duhului Sfânt. În acest sens, săvârșirea în comun a Liturghiei a evidențiat de fiecare dată unitatea eclesiologică a Ortodoxiei în diversitatea ei culturală. Sunt grăitoare, de asemenea, întrunirile și serviciile religioase ce sunt săvârșite în Duminica Ortodoxiei sau cu alte ocazii, atunci când corul parohiei bavareze, cu multă dăruire, aduce laudă lui Dumnezeu.

Liturghie și filantropie de peste trei decenii

Aniversările constituie un bun prilej de bilanț și reflecție nu numai a trecutului, ci și de scrutare a viitorului. Într-un astfel de moment se găsește Parohia ‘Nașterea Domnului’ din München, care slujește lui Dumnezeu și semenilor de peste trei decenii, fiind astfel cea mai veche parohie ortodoxă română din Bavaria. Pe lângă comuniunea de credință, românii au deprins în cadrul parohiei și sentimentul solidarității. Într-o comunitate religioasă, procesul înstrăinării are toate șansele de a fi mai ușor de suportat, parohia încercând să devină antidotul dorului. Parohia este un loc de întâlnire și comuniune în care se participă la Liturghie și se mărturisește credința, dar în același timp și un loc de întâlnire și comunicare al celor ce vorbesc românește, constituind în această privință un nou acasă. Mai mult chiar, prin intermediul parohiei, identitatea spirituală, sub aspectul ei religios și cultural, devine o caracteristică de care atât autoritățile bisericești, cât și cele de stat ale noului ‘acasă’ iau cunoștință și o respectă ca atare.

Angajament ecumenic ferm

În conformitate cu dorința tuturor creștinilor pentru unitate și urmând exemplul Bisericii-mamă, Parohia ‘Nașterea Domnului’ din München s-a angajat în discuțiile și organizațiile ecumenice din Bavaria, fiind membră în Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen din Bayern începând din februarie 1982. Parohia participă cu interes la lucrările și manifestările ecumenice ale acestei organizații, cea mai mare din Bavaria, cuprinzând toate bisericile din această parte a Germaniei, părintele Basarab făcând parte chiar din prezidiul de conducere al acestei organizații. Având în vedere angajamentul ferm pe această linie a dialogului și a îmbogățirii prin cunoașterea celorlalți, preotul și membrii comunității sunt invitați să participe la manifestări chiar la cel mai înalt nivel ce au loc în cadrul Bisericilor împreună-membre în această organizație. Din anul 1995, preotul paroh este membru în comisia mixtă de dialog dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania, ca și în comisia de dialog dintre Conferința episcopilor catolici din Germania și Bisericile Ortodoxe din Germania.

Un deziderat mai vechi al românilor din Bavaria, rămas neîmplinit până acum, este pe cale a fi temeluit. Așa cum remarca și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, într-un studiu publicat în anul 1985, aspectul cel mai dureros al vieții bisericești a creștinilor ortodocși din diaspora este dezbinarea lor, și, deși într-un număr considerabil prezenți în capitala Bavariei, nu au reușit să aibă un lăcaș propriu de închinare. Acest vis este mai aproape de a deveni realitate acum, când s-a pus piatra de temelie pentru o biserică românească la München, demers sprijinit de parohie și de preotul paroh.

Prezență în spațiul academic ortodox german

Părintele Mircea Basarab a predat în ultimii ani ca suplinitor disciplina Vechiul Testament în cadrul Departamentului de Teologie Ortodoxă al Universității Ludwig-Maximilian din München, activitatea sa academică concretizându-se în numeroase cărți și studii de Vechiul Testament (Ermineutica biblică, Biserica în dialog) sau istorie bisericească a diasporei ortodoxe europene, publicate în țară și peste hotare. Parohia pe care o păstorește este de altfel printre puținele care beneficiază de o monografie în care este prezentată activitatea de început, cu credincioșii care au contribuit la diversele acțiuni și proiecte ale bisericii. Pentru activitatea sa susținută, părintele Mircea Basarab a primit funcția de consilier cultural și pe probleme ecumenice al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, din care parohia din München face parte. Având în vedere atracția unui centru universitar precum Münchenul și pentru tinerii români, părintele profesor este cel care adesea ține și meditații pe diverse teme biblice atât la întrunirile ATORG, cât și cu alte ocazii, convorbiri ce sunt deosebit de apreciate de participanți. (Articol publicat în ziarul „Lumina de Duminică” din data de 18 septembrie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente