România, a doua casă pentru un preot kenyan. „Chiar este un loc sfânt, cu oameni iubitori, prietenoși și primitori”

Preotul Habbil Lipesa Omukuba din Kenya se află în vizită în țara noastră și spune că România a ajuns ca a doua lui casă.

Într-un interviu oferit pentru Turnul Sfatului, clericul a mărturisit că la noi a văzut pentru prima dată zăpada, dar și că a învățat să gătească sarmale. El a mai vorbit despre momentul convertirii sale apoi a făcut o comparație între ortodoxia românească și cea din Kenya.

A vizitat mai multe orașe, biserici și mănăstiri de la noi unde a slujit cu preoți români. La Alba Iulia, a susținut un curs de misiologie pentru studenții teologi.

Părintele spune că în Africa nu este ușor să fie preot ortodox și de aceea învață foarte multe atunci când vine la noi.

„În țara mea, avem în jur de 47 de milioane de oameni și în jur de vreo 500.000 ortodocși, nu știu exact. În rest avem multe confesiuni. Avem protestanți, care sunt mulți, apoi catolici. Deci suntem foarte puțini ortodocși în Kenya și dacă ești preot ortodox, ești văzut ca fiind cineva care nu urmează Biblia, așa că, atunci când vin aici, învăț foarte multe, deoarece România este o țară ortodoxă, așa că învăț multe în parohii și la mănăstiri. Chiar este un loc sfânt, cu oameni iubitori, prietenoși și primitori”.

Părintele Habbil Lipesa Omukuba este cleric al Patriarhiei Ortodoxe Grecești a Alexandriei și a Întregii Africi. Este directorul fondator al orfelinatului și școlii „Sfânta Tabita” din Kenya. Dacă anul trecut avea grijă de 50 de copii, anul acesta are grijă de 130. De asemenea, preotul are patru copii biologici și o fetiță înfiată de curând.

Preotul kenyan primește sprijin constant în acțiunile sale filantropice de la parohia Cisnădie 3, județul Sibiu. Pr. Habbil Lipesa Omukuba va sta în România până pe 24 februarie.

Citește interviul integral pe Turnul Sfatului.

Foto credit: Turnul Sfatului

Comentarii Facebook


Știri recente