Reprezentare inedită: Părintele Patriarh le-a oferit credincioșilor icoana hramului Catedralei Naționale

icoana hramului Catedralei Naționale

La finalul slujbei de pomenire oficiate de Ziua Eroilor în Catedrala Patriarhală, credincioșii prezenți au primit un dar special de la Patriarhul României: icoana hramului Catedralei Naționale.

Este vorba de o reprezentare inedită, unde în scena clasică a Înălțării Domnului, în dreptul Sfântului Andrei, este pictată crucea în formă de „X” pe care Apostolul a suferit moarte martirică.

Astfel, această reprezentare arată astfel atât primul, cât și al doilea hram al Catedralei Naționale.

Preafericirea Sa a subliniat faptul că această reprezentare a fost oferită Catedralei Naționale de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la sfințirea din noiembrie 2018 și a fost reprodusă și multiplicată zilele trecute în mod special pentru a fi oferită credincioșilor.

Icoana hramului Catedralei Naționale. ©Basilica.ro/Raluca Ene

Slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în prezența Patriarhului României și a Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul.

”Gestul cel mai solemn și cel mai concret de cinstire a eroilor

În cuvântul rostit cu acest prilej, Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a evidențiat cel mai mare monument al eroilor, Catedrala Mântuirii Neamului, despre care a spus că este „un vis care se împlinește sub ochii generației noastre”.

Preasfinția Sa a spus ridicarea acestei catedrale reprezintă „gestul cel mai solemn și cel mai concret de cinstire a atâtor generații de înaintași care și-au sacrificat propria viață pentru libertatea, prosperitatea și unitatea neamului nostru”.

Vorbind despre cinstirea pe care o acordă Biserica celor care și-au sacrificat viața pentru țară, Preasfinția Sa a semnalat că cele mai multe monumente ale eroilor se află în curțile bisericilor ortodoxe și de cele mai multe ori, cei care au prezidat comisiile sau consiliile care s-au ocupat cu ridicarea acestor monumente comemorative au fost conduse de către preoți.

Ierarhul a amintit că pomenirea eroilor neamului românesc de praznicul Înălţării Domnului a fost oficializată în urmă cu aproape 100 de ani de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar cultul eroilor a fost prezent întotdeauna la români.

Foto credit: Basilica.ro /Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente