Cel mai mare monument al eroilor din România

La o sută de ani de la Marea Unire a fost sfințit altarul celui mai mare monument al eroilor români, Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, altar în care se află lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.

Numele lor au fost așezate în piciorul Sfintei Mese de Patriarhul României în semn de omagiu față de sacrificiul suprem adus pentru țară și credință. Catedrala însăși este un omagiu adus tuturor eroilor români, având Hramul „Înălțarea Domnului” – Ziua Eroilor.

Fiind încă în construcție, slujba de hram la Catedrala Națională se desfășoară joi, 6 iunie 2019, în Paraclisul acesteia. Oficiază Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Edificiul construit pe Dealul Arsenalului poartă numele de Catedrala Mântuirii Neamului și este un deziderat al românilor vechi de peste 140 ani, din vremea Regelui Carol I.

Numele este, de fapt, „o manifestare de recunoștință sau de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare” după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență (1877), a Primului Război Mondial și după Unirea cea mare din 1918.

„Mântuirea în expresia Catedrala Mântuirii Neamului nu se referă la mântuirea ontologică a omului în Hristos, pentru că această mântuire nu depinde de locul unde este amplasată o biserică ortodoxă”, a subliniat Patriarhul României.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


Locul pe care se află Catedrala Națională este, de asemenea, unul încărcat de istorie și jertfă. Pe Dealul „Spirii”, azi „Arsenalului” a fost construit în anul 1860 Arsenalul Armatei, iar paraclisul existent a fost transformat în „Pulberăria Armatei”.

Mai mult, în timpul regimului comunist cinci biserici au fost „răstignite” în acea zonă a Bucureștiului spre a construi Casa Poporului. Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii au fost demolate, iar Schitul Maicilor şi Mihai Vodă, translate.

„Dealul Arsenalului, adică al locului în care se reparau şi se depozitau arme, s-a transformat în Dealul păcii şi al sfinţeniei, în Dealul harului şi binecuvântării nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru întreaga Românie”, remarca Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la sfințirea lăcașului de cult.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


Pomenirea eroilor neamului românesc de praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Vezi și 9 monumente ale Eroilor din Capitală

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente