Reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă a slujit în Noaptea de Paști la Mormântul Domnului

În noaptea Sfintelor Paști, la Liturghia oficiată de Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea al Ierusalimului și a toată Palestina a participat și Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, reprezentatul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și superiorul Așezămintelor Ortodoxe Române de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, care ne-a oferit mai multe informații cu privire la evenimentele ce s-au desfășurat în aceste zile.

„După procesiunea care a avut loc în jurul Bisericii Sfântului Mormânt și după cântarea Canonului Învierii în spațiul dintre Biserica Sfântului Mormânt și Basilica Învierii, Sfânta Liturghie din noaptea de Paști a fost oficiată chiar în Capela îngerului, în imediata apropiere a Sfântului Mormânt. Astfel, au slujit Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, care a prezidat Sfânta Liturghie, înconjurat de ierarhi ai Patriarhiei Ierusalimului și de ierarhi din alte Biserici ortodoxe surori, împreună cu un sobor numeros de clerici. La această Liturghie Pascală au participat foarte mulți credincioși români care au cântat Hristos a înviat! sau au răspuns Adevărat a înviat! atunci când s-a rostit această mărturisire Hristos a înviat! în limba română, deoarece, după ce a fost rostită în limba greacă, în limba arabă și în limba rusă, acest salut vestitor de biruință a fost rostit și în limba română.

De asemenea, amintim faptul că la Vecernia din Luminata Zi a Paștilor, numită în Biserica Ortodoxă Română a Doua Înviere, iar în tradiția ierusalimiteană Vecernia iubirii, Vecernie care s-a oficiat în Basilica Sfintei Învieri din preajma Sfântului Mormânt al Mântuitorului Iisus Hristos, alături de numeroși ierarhi și preoți care au slujit în soborul prezidat de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, s-a aflat și reprezentantul Bisericii noastre. La vremea cuvenită, am citit Evanghelia în limba română. Pe lângă faptul că a fost citită în limba greacă, în limba arabă, în limba ebraică, rusă, engleză și germană, Evanghelia a fost citită și în limba română. Patriarhul Ierusalimului s-a adresat celor prezenți a rostit și cuvintele acestea vestitoare de biruință Hristos a înviat! în limba română. Și la acest moment care a avut loc la miezul zilei al Sfintelor Paști au participat foarte mulți pelerini români, chiar și clerici români care au fost prezenți la Ierusalim cu prilejul Sfintelor Paști.

După ce s-a încheiat Vecernia iubirii în Basilica Sfintei Învieri din Ierusalim am săvârșit în sobor de preoți Vecernia din Marea și Luminata zi a Paștilor, a doua Înviere cum o numim noi și la reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim. S-a citit Evanghelia, de asemenea, în mai multe limbi de către preoții slujitori. Amintim faptul că la Slujba Vecerniei a participat și doamna Ambasador a României în Israel, împreună cu cei mai apropiați colaboratori ai Ambasadei, care au rămas apoi împreună cu personalul Reprezentanței în comuniune și într-o discuție cordială la această zi a Sfintelor Paști”.

Comentarii Facebook


Știri recente