Regele Filip, primul monarh belgian care a asistat la o slujbă ortodoxă după 1985

Regele Filip al Belgiei a deschis duminică manifestările aniversare prilejuite de împlinirea a 50 ani de la înfiinţarea Mitropoliei Belgiei, fiind primul monarh belgian care a asistat la o slujbă ortodoxă după 1985.

Majestatea Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Sfinţii Arhangheli din Bruxelles cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, slujire ce a marcat începutul celebrării jubileului Mitropoliei Belgiei.

Slujba a fost prezidată de Mitropolitul Atenagora.

Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, de părintele Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, şi de diaconul Cristian Turc de la Biserica Sf. Nicolae din Bruxelles.

O parte dintre răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic al parohiei Sf. Nicolae din capitala Belgiei.

Este prima oară când un monarh în funcţie vizitează o biserică ortodoxă după recunoaşterea acesteia de către statul belgian.

Mitropolia Belgiei a fost înfiinţată în anul 1969, sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice, şi a fost recunoscută oficial de stat în 1985.

În centrul evenimentelor aniversare va fi liturghia din 10 noiembrie oficiată de Patriarhul Ecumenic în Bruxelles.

Vizita Sanctităţii Sale a fost anunţată în cadrul ultimei Adunări a Episcopilor Ortodocşi din Benelux şi confirmată de Mitropolitul Atenagora al Belgiei în data de 13 ianuarie 2019.

Foto credit: Arhiepiscopia Ortodoxă în Belgia – Patriarhia de Constantinopol

Comentarii Facebook


Știri recente