Recomandările Patriarhului Daniel către fotografii pasionați de satul românesc: Trebuie urmărită legătura cu natura

„În viitoarele fotografii trebuie urmărită legătura dintre sat şi natură”, le-a recomandat Patriarhul Daniel fotografilor care au surprins prin imaginile lor Chipul satului românesc, prezentat în expoziţia cu acelaşi nume care poate fi admirată la Palatul Patriarhiei.

Legătura cu natura

„Fie că ai fotografiat satul din vale de pe deal, fie că l-ai fotografiat din elicopter sau cu drona, important e să vezi relaţia natură-sat: satul de lângă pădure, de lângă o pajişte frumoasă, de la câmpie, de la deal sau de la munte”.

„În toate acestea trebuie urmărită legătura cu natura pe care noi nu o mai avem la oraş”, a spus Patriarhul în 27 februarie.

Evitarea extremelor

Patriarhul României a mai îndemnat ca în abordarea temei satului românesc să fie evitate două extreme: „idealizarea satului şi ignorarea realităţii actuale”.

„Trebuie să arătăm deodată valorile spirituale ale satului, dar şi suferinţele satului românesc în trecut şi astăzi”.

„Trebuie să vedem la sat nu doar partea poetică, ci şi partea profund umană a suferinţei satului românesc”, a spus Preafericirea Sa.


Citeşte şi: Patriarhul Daniel: Nu trebuie să privim nostalgic şi mioritic, ci să ne mobilizăm în favoarea satului românesc


Legătura cu pământul

O altă dimensiune de care se poate ţine cont în imaginile viitoare legate de satul românesc, a adăugat Patriarhul, este „legătura cu pământul”.

„Dorinţa de o anumită proprietate pentru un trai decent a fost un deziderat permanent al locuitorilor de la sate şi acest aspect trebuie subliniat”.

Prosperitatea satelor

De asemenea, potrivit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trebuie surprinsă în imagini „nu numai sărăcia, ci şi prosperitatea unor sate”.

„Dacă arăți caii aceia de la nu-știu-care C.A.P. de pe timpuri, trebuie să arăți și caii din Bucovina, de trei ori mai frumoși, mai bine întreținuți”, iar dacă este prezentată o casă mai modestă de la sat trebuie evidenţiată şi una care este „mai mare, construită recent şi mai frumoasă”.

Contribuitori la menţinerea satului

Pe lângă cele de mai sus, Patriarhul României a propus să fie captate şi „imagini cu oameni care au contribuit la menţinerea satului”.

Expoziţia „Chipul satului românesc” poate fi vizitată la Palatul Patriarhiei până în 9 martie inclusiv.

Puteţi viziona imagini ale vieţii de la ţară, sub toate formele acesteia, pornind o călătorie fascinantă în care veţi regăsi aspecte referitoare la copilărie, tradiţii şi obiceiuri de la sat.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente