Basilica.ro vă invită la Palatul Patriarhiei să admirați „Chipul satului românesc”

Expoziția de fotografie „Chipul satului românesc” a fost deschisă miercuri la Palatul Patriarhiei în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Așadar, în perioada 27 februarie – 9 martie 2019, intervalul orar 09-16, puteți admira în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei aproximativ 50 „chipuri” ale satului românesc în viziunea a 14 artiști fotografi.

Prezentarea expoziției a fost făcută de Aurelian Iftimiu, directorul Agenției de știri Basilica.

Aurelian Iftimiu a subliniat că expoziția este primul proiect de acest gen organizat de Agenția de știri Basilica și acesta „propune o actualizare a valorilor și tradițiilor satelor românești”.

Directorul Basilica.ro și-a exprimat recunoștința față de Patriarhul României care a binecuvântat și susținut acest proiect, dar și față de fotografii participanți și toți colaboratorii care au făcut posibilă organizarea evenimentului.

Să evităm două extreme: idealizarea satului și ignorarea realității actuale

În continuare, Patriarhul Daniel a atras atenția că scopul fotografiilor expuse nu este „doar să impresioneze emoțional, până la lacrimi, ci să ne determine să facem o lucrare în favoarea satului”.

„Altfel, îl descriem frumos și lauda noastră devine un fel de parastas al satului românesc, pe când noi avem nevoie de o reînviere”.

Patriarhul României a vorbit despre problemele cu care se confruntă persoanele din mediul rural și a spus că atunci când abordăm tematica satului românesc este important să evităm două extreme: „idealizarea satului și ignorarea realității actuale”.

PF Daniel la vernisajul Expoziției „Chipul satului românesc”. ©Basilica.ro

Preafericirea Sa a apreciat inițiativa, pe care a numit-o „doar o primă etapă” ce trebuie completată cu alte expoziții pe tematici concrete și care să evidențieze atât suferința cât și bucuria și frumusețea vieții de la țară.

Părintele Patriarh a considerat că „trebuie să surprindem nu numai sărăcia, ci şi prosperitatea unor sate”, cum sunt „satele foarte frumoase” din Bucovina, Maramureş ori Rucăr-Bran.

Vezi mai multe din cuvântul Patriarhului referitor la satul românesc aici.

La vernisaj au fost prezenți Mircea Florescu și Raluca Ene, fotoreporteri Basilica.ro, alți trei fotografi participanți, precum și membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

Atât fotografii prezenți cât și cei care nu au putut participa la vernisaj au primit daruri simbolice  din partea Patriarhului Daniel constând în: „Noul Testament cu Psalmii”, Florilegiul tematic „Cuvinte ale credinței, lumini pentru viață”, precum și un mărțișor.

Chipul satului românesc

Expoziția „Chipul satului românesc” propune o pauză de la agitația Bucureștiului. Este o expoziție pentru oamenii de la oraș dedicată satului românesc.

Participanții au surprins chipuri ale românilor de la sate și viața, uneori grea, dar autentică și mereu surprinzătoare a familiilor care trăiesc acolo „unde s-a născut veșnicia”.

„Chipul satului românesc” cuprinde lucrări ale următorilor fotografi: Andreea Acatrinei, Gina Buliga, Mioara Chipăruș, Mirela Drăghiță, Raluca Ene, Mircea Florescu, Daniel Ghindea, Daniel Mandache, Sorin Onișor, Mihnea Păduraru, Cezar Gabriel Popescu, Silviu-Florin Salomia, Ionuț Tanciu și Mădălina Ursu.

PF Daniel la Expoziția „Chipul satului românesc. ©Basilica.ro

Vezi frumusețea Ortodoxiei prin ochii echipei Basilica.ro. Urmărește-ne pe Instagram!


Proiectul marca Basilica.ro este organizat în contextul „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română.

Vezi mai multe imagini de la vernisajul Expoziției „Chipul satului românesc” în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente