PS Varlaam: Patriarhul României a moștenit calități de la cei trei sfinți Daniel. Să-i dea Dumnezeu și longevitatea lor

Un moment aniversar a avut loc duminică la Catedrala Patriarhală în contextul zilei onomastice a Patriarhului Daniel.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a precizat că Sfântul Proroc Daniel (17 decembrie) este ocrotitorul spiritual al Patriarhului României, dar Preafericirea Sa îi cinstește deopotrivă și pe sfinții cuvioși Daniil Stâlpnicul (11 decembrie) și Daniil Sihastrul (18 decembrie).

După ce a prezentat pe scurt viețile celor trei sfinți Daniel cinstiți în luna decembrie, PS Varlaam a detaliat cum unele calități ale acestora s-au văzut în viața și activitatea Patriarhului Daniel.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a moștenit înțelepciunea care l-a făcut celebru în robia babilonică pe Prorocul Daniel, înțelepciunea pe care a avut-o Cuviosul Daniil Stâlpnicul fiind capabil să sfătuiască mai mulți împărați bizantini și patriarhi ai Constantinopolului sau înțelepciunea și clarviziunea Sfântului Daniil Sihastrul care l-a încurajat în momente de mare greutate pe Sfântul Voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare”.

„Părintele Patriarh Daniel a primit și darul propovăduirii și apărării credinței într-o perioadă destul de ostilă acesteia, așa cum Daniel Prorocul și-a apărat credința primită de la părinții săi în robie într-o țară păgână (…). Cuviosul Daniil Stâlpnicul a fost un mare apărător al dreptei credințe împotriva monotelismului având o dispută cunoscută cu uzurpatorul împăratului Zenon care era adept al acestei erezii. Iar Sfântul Daniil Sihastrul l-a încurajat pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare să se lupte până la capăt pentru a salva creștinătatea românească de stăpânirea otomană”.

„Toți cei trei sfinți amintiți au avut un rol extraordinar în relațiile credinței cu puterea seculară, lumească. Asemenea lor, și Părintele Patriarh Daniel a reușit să restaureze prestigiul și demnitatea Bisericii noastre naționale grav afectate de perioada ideologiei comuniste atee”, a mai spus PS Varlaam.

„De aceea, sărbătoarea de astăzi, ca și cea de ieri și cea din 11 decembrie sunt momente de bucurie pentru toți creștinii ortodocși români dar mai ales pentru colaboratorii Preafericitului Părinte Patriarh care cunosc îndeaproape ostenelile asemănătoare celor trei, osteneli care se înalță la acrivia nevoințelor Sfântului Daniil Stâlpnicul care vreme de 33 de ani a stat într-un stâlp. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de 33 de ani, ca mitropolit și patriarh, veghează deasupra destinului Bisericii noastre iar perioada aceasta este una extraordinară, realizările văzându-se peste tot aici, în București, și în întreaga țară”.

„O altă caracteristică comună a celor trei sfinți a fost longevitatea. Daniil Prorocul a trăit o sută de ani, Daniil Stâlpnicul aproape nouăzeci, iar Daniil Sihastrul a acceptat în cele din urmă să primeasacă o demnitate bisericească în 1488 devenind starețul Voronețului la o vârstă mai mare de optzeci de ani și așa cum îl arată icoana de pe pereții exteriori ai Voronețului el era bătrân, cu plete lungi și albe ceea ce arată că și el a atins aproape vârsta centenarului”.

„De aceea, la acest moment aniversar îi dorim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca pe lângă darurile pe care le-a primit – profetismul, înțelepciunea, râvna pentru Casa Domnului, zelul pentru apărarea dreptei credințe – să-i adauge Dumnezeu și acest dar al vârstei centenare spre slava lui Dumnezeu și spre bucuria fiilor Bisericii noastre”.

La final, Patriarhul Daniel a primit un coș cu flori din partea slujitorilor de la Catedrala Patriarhală.

Patriarhul Daniel a liturghisit duminică la Catedrala Patriarhală împreună cu Episcopul Ieronim al Daciei Felix și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.


Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Citește și Patriarhul Daniel: Genealogia Mântuitorului pare aridă, dar este profundă

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente