Patriarhul Daniel: Genealogia Mântuitorului pare aridă, dar este profundă

Patriarhul Daniel a slujit duminică la Catedrala Patriarhală și a vorbit despre semnificațiile profunde existente în genealogia Mântuitorului Hristos care poate părea doar o înșiruire de nume. De asemenea, a prezentat detalii din viața Sfântului Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai mari isihaști români.

În primul rând, Patriarhul s-a referit la cifre. Genealogia este împărțită în trei grupe de câte paisprezece generații. Sunt 14 generații de la Avraam până la David, 14 de la David la exilul în Babilon și 14 de la exil până la Hristos.

Simbolul perfecțiunii pământești

„Paisprezece înseamnă șapte de două ori. Cifra șapte în ebraică are valoare de simbol și reprezintă perfecțiunea în lumea pământească. De aceea și sfeșnicul din templul din Ierusalim, Menora, avea șapte brațe. Șapte este simbolul perfecțiunii pământești, iar cifra opt se referă la viața veșnică”, a explicat Părintele Patriarh.

Preafericirea Sa a precizat că existența acestui șapte în compunerea genealogiei se referă la pregătirea umaintății pentru primirea lui Mesia: „Acest de două ori câte șapte înseamnă credință deplină și ascultare smerită deplină”.

„Li se cerea generațiilor să aibă credință în Dumnezeu cel unic într-o lume plină de popoare politeiste care se închinau la o mulțime de zei. Poporul evreu trebuia să păstreze credința în singurul, adevăratul Dumnezeu cel nevăzut, necuprins și inaccesibil sau neapropiat și să nu se închine la niciun idol. Și trebuia să aibă o viețuire de ascultare smerită față de Dumnezeu”.

Patriarhul Daniel a spus că totuși aceste două calități nu le-a putut arăta nicio generație în mod desăvârșit până la Fecioara Maria: „În ea s-a arătat credință deplină și smerită ascultare. Maica Domnului reprezintă culmea acestei pregătiri pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos în lume”.

Femeile din genealogie

Preafericirea Sa s-a referit apoi la excepția din cartea neamului lui Iisus Hristos: prezența a patru nume de femei, deși genealogia mergea pe linie masculină în tradiția iudaică.

În plus, aceste femei nu sunt evreice, ci de neam străin. „Este o taină aici”, a menționat Patriarhul României, și anume că „în primul rând este chemat la pregătirea pentru primirea Mântuitorului poporul evreu, dar nu în exclusivitate”.

„Mântuitorul Iisus Hristos este Mântuitorul întregii lumi. El vine mai întâi pentru mântuirea lui Israel, dar și pentru a tuturor popoarelor care vor crede în El”.

„Această genealogie, care la prima vedere pare aridă, este totuși profundă și bogată în înțelesuri duhovnicești din punct de vedere al planului lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii”.

Darurile mari durează mult

„Pregătirea poporului evreu s-a făcut treptat și a durat mult, de la Avraam până la Fecioara Maria. De ce? Pentru că darurile mari se primesc cu multă pregătire”.

Lumea trebuia să conștientizeze necesitatea venirii Mântuitorului.

„Lumea mergea spre moarte dar Dumnezeu l-a făcut pe om după Chipul Său cel veșnic viu. Iar faptul că oamenii se nășteau și mureau nu împlinea planul lui Dumnezeu. Trebuia să vină Cineva să ridice pe cel căzut în păcat, să vindece pe cel bolnav de patimi egoiste și să dăruiască viață veșnică celor care mor, să învieze din morminte pe cei care au murit”.

Sfântul Daniil Sihastrul

În partea a doua a cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că în data de 17 decembrie este cinstit Sfântul Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai mari isihaști români.

Patriarhul Daniel a prezentat pe scurt viața Sfântului Daniil și a precizat că el era un mare duhovnic, făcea minuni din timpul vieții și avea darul înainte-vederii. De asemenea, era sfătuitor și încurajator al Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, așa cum Prorocul Daniel a fost sfătuitor al regilor asiro-babilonieni și persani.

Patriarhul a slujit duminică împreună cu Episcopul Ieronim al Daciei Felix și Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Slujba s-a încheiat cu un cuvânt al PS Varlaam despre cei trei sfinți Daniel cinstiți în luna decembrie și un moment festiv cu ocazia zilei onomastice a Patriarhului Daniel.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente