PS Varlaam îndeamnă să ne rugăm pentru unitatea Bisericii și pentru credința fiecăruia. „Există multă manipulare”

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit duminică la Parohia „Miron Patriarhul” din Sectorul 1 al Capitalei.

La predică, ierarhul a vorbit despre unitatea Bisericii făcând referire la cinstirea Sfinților Părinți de la Primul Sinod Ecumenic, precum și la Rugăciunea Arhierească a lui Iisus, textul evanghelic al zilei.

La finalul cuvântului său, PS Varlaam a făcut o serie de recomandări practice și actuale.

„Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să vegheze la unitatea Bisericii. Dumneavoastră, enoriașii, să vă rugați ca Dumnezeu cu harul Său să păzească, să cultive, să dezvolte unitatea acestei parohii pentru că adeseori din duhul acesteia al bisericii mici, de aici sau din alte părți, se desprind dintre noi frați care rătăcesc”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

„Vedem că există atâtea pericole în jur, o mulțime de ucenici ai celui rău propovăduiesc învățături așa-zis religioase, una mai stranie decâta alta”, a spus ierarhul, referindu-se la cazul unei noi grupări, așa-zis religioase, „Copiii soarelui”, condusă de un guru din județul Hunedoara.

Potrivit ultimelor informații din presă, bărbatul autoproclamat guru, este acuzat de şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi și a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

„Trebuie să ne rugăm pentru credința proprie a fiecăruia dintre noi pentru că există multă manipulare”, a continuat Preasfinția Sa.

„Adeseori creștinii, sub numele binelui, al adevărului sunt îndemnați să se răzvrătească ba împotriva ierarhiei, că ar fi trădat credința la Sinodul din Creta – ceea ce după atâția ani de zile nimeni nu a putut dovedi. Din contră, întâlnirea din Creta a fost o mare biruință pentru Biserica Ortodoxă care după aproape 1300 de ani de la ultimul sinod ecumenic a reușit să se adune în întregimea sa, cu câteva excepții nefericite”.

„Aceste manipulări ne fac să ne răzvrătim împotriva duhovnicului, a preoților, a Bisericii – că este bogată că este zugrăvită cu aur – exagerări de tot felul, într-o perioadă în care banii sunt aruncați pe apa sâmbetei. Biserica, într-adevăr este înfrumusețată cu obiecte strălucitoare care să ne sugereze strălucirea de negrăit din Împărăția Cerurilor la care suntem chemați”, a explicat ierarhul.

În încheiere, PS Varlaam a subliniat că Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic ne cheamă să ne rugăm ca Dumnezeu să ne întărească, să ne dăruiască înțelepciunea ca să păstrăm adevărata credință și unitatea Bisericii.

În cadrul slujbei de la Biserica Parohiei Miron Patriarhul au fost oficiate două hirotonii. Diaconul Mihai Profiroiu a fost hirotonit preot, iar teologul Alexandru Tudor, diacon.

Noii clerici hirotoniți duminică de PS Varlaam. ®Basilica.ro/Raluca Ene

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente