PS Paisie Sinaitul despre recunoștință și responsabilitate pentru Creație: Viața este dar de la Dumnezeu

În ziua în care a împlinit 52 de ani, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite la Paraclisul Catedralei Naționale. „Viața omului este mai întâi de toate dar de la Dumnezeu şi de aceea trebuie să mulțumim pentru acest dar”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

În cuvânt, Preasfinția Sa a evidențiat nevoia de recunoștință a omului față de Creator și de natură, exprimată, în primul rând, prin mulțumirea adusă lui Dumnezeu prin Sfânta Euharistie.

„Biserica ne învaţă că cea dintâi activitate a omului trebuie să fie mulțumirea, recunoștința, care în limba greacă se numește euharistia”.

„Euharistia înseamnă recunoștință, sau mulțumire”. Prin urmare, a continuat Părintele Episcop, „rugăciunea cea mai importantă, cea mai sfântă a Bisericii este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie euharistică, prin care noi, oamenii, preoţi şi credincioși, aducem mulțumire lui Dumnezeu Creatorul”.

Viața – dar de la Dumnezeu

În continuare, Episcopul vicar patriarhal a explicat faptul că întreaga lume este, în sine, un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie să aducem mulțumire, întrucât, „cine nu mulţumeşte nu înţelege valoarea darului”.

„Totul, în jurul nostru, este dar. Cerul şi pământul sunt daruri de la Dumnezeu, pentru că nu era obligatoriu ca ele să existe. Soarele, apa, aerul, tot ceea ce vedem, tot ceea ce respirăm, tot ceea ce întreține viaţa, toate sunt dar de la Dumnezeu. Toate ființele vii sunt, în mod special, dar de la Dumnezeu”.

„Trebuie să mulţumim necontenit lui Dumnezeu, pentru că noi trăim din milostivirea Lui”, a subliniat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Responsabilitatea omului

Totodată, Preasfinția Sa a evidențiat esența recunoștinței față de darurile care ne sunt oferite prin generozitatea lui Dumnezeu. Soarele, lumina, căldura și toate celelalte din natură sunt daruri primite de la Creator, fără de care existența noastră biologică ar fi imposibilă.

„Adică, din milostivirea lui Dumnezeu folosim soarele, lumina și căldura soarelui creat de Dumnezeu, folosim roadele pământului creat de Dumnezeu, nu făcut de noi, folosim apa și aerul create de Dumnezeu. Fără acestea, omul nu poate trăi”.

„Existența noastră biologică este în primul rând darul lui Dumnezeu. Dacă noi folosim cu recunoştinţă, cu mulţumire, aceste daruri în viaţa noastră, atunci toate acestea ne aduc bucurie şi pace”.

„În popor se spune că nemulțumitului i se ia darul. Şi nemulțumitorului i se ia darul. Dacă nu ştim să mulţumim pentru darul vieţii, pentru sănătate, pentru darurile care ne înconjoară, ajungem, de multe ori, să nu avem nici noi mulţumire în suflet, să nu avem bucurie, pace, liniște, în viaţa noastră. Este ca şi cum ni s-a luat darul! L-am pierdut! Însă, Dumnezeu, celor care mulțumesc, le înmulțește darul”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„De asemenea, la o astfel de aniversare”, a explicat ierarhul, „trebuie să fim recunoscători față de părinţii care ne-au născut și ne-au crescut”.

„De aceea, astăzi am dorit să înalţ măcar puţină şi smerită rugăciune pentru părinţii care m-au născut şi m-au crescut, pentru toţi membrii familiei, pentru profesori, pentru toţi cei care, într-un fel sau altul, pe drumul acestei vieţi, au contribuit la creşterea şi formarea mea: preoţi, duhovnici, prieteni, colegi sau simpli oameni întâlniţi pe drumul vieţii”, a adăugat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente