PS Paisie Sinaitul: Când „pâinea mea” devine „pâinea noastră”, chiar și puținul poate deveni suficient

După citirea textului evanghelic despre „Înmulțirea pâinilor”, duminică la Catedrala Patriarhală, PS Paisie Sinaitul a vorbit credincioșilor mai ales nevoia de „împărțire” a pâinii, în contextul actual.

„Tuturor ne cere Hristos (precum atunci Apostolilor, n. red.) să verificăm câte pâini avem, câți bani, câte case, câte mașini, ce nivel de viață avem. Mergeți și vedeți, spune Hristos. Iar nouă, tuturor, atât clericilor, cât și credincioșilor, dacă am fi ca ucenicii Lui de atunci, nu ar trebui să ne fie teamă de răspuns, de transparență, de adevăr cu privire la bunuri – la pâinile și peștii pe care îi avem și pe care i-am putea împărți cu cei care flămânzesc”,

Ierarhul a semnalat că de multe ori, indiferent de nivelul de înstărire căutăm „să păstrăm cu o anumită crispare ceea ce ni se pare că avem”.

„Încercăm să administrăm ceea ce avem ca și cum puținele noastre bunuri ar putea să genereze siguranața noastră și a lumii dacă le păstrăm bine. În schimb, logica Domnului Hristos este alta, este logica darului. A iubi, în Sfânta Evanghelie, dobândește de multe ori forma verbului a dărui, a împărți”.

Atunci când a fost împărțită, pâinea s-a înmulțit, a semnalat Preasfinția Sa.

„Când «pâinea mea» devine «pâinea noastră», chiar și puținul poate deveni suficient. În schimb, foamea începe atunci când eu țin pâinea mea doar pentru mine, când oameni, societăți, instituții sau chiar țări bogate și sătule țin pentru sine «pâinea și peștii», bunurile lor, refuzând să împartă cu cei flămânzi atunci vin vremuri de foamete”

A sătura foamea tuturor oamenilor este și azi posibil, a spus PS Paisie Sinaitul.

„Există pâine și hrană suficiente în lumea aceasta creată de Dumnezeu deși sunt destui care încearcă să ne explice că suntem prea mulți oameni care consumăm iar resursele planetei sunt limitate și că ar trebui redus numărul celor care cer, nu al celor care au. Însă Dumnezeu, care a spus oamenilor «Creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și-l stăpâniți» a făcut-o ca noi oamenii să avem viață, și din belșug să avem. Pentru aceasta însă, trebuie să învățăm că belșugul oferit de Dumnezeu Creatorul trebuie împărțit, trebuie distribuit, începând de la noi înșine”.

„Azi nu mai este nevoie de înmulțiri miraculoase, ci este nevoie să reușim să îl învingem pe Goliatul egoismului nostru, al risipei de hrană, al agonisirii belșugului lumii în mâinile câtorva oameni. «Dați și vi se va da»”, spune Domnul.

Darul sporește însutit doar prin împărțire și ne dă peste cap orice așteptare a noastră, a explicat în continuare părintele episcop vicar.

„De această înmulțire prin împărțire depinde viața noastră a tuturor. Nu depinde de bunurile multe sau puține pe care le posedăm în mod egoist. Sunt îndeajuns cinci pâini dăruite, împărțite pentru a schimba fața lumii” .

PS Paisie a subliniat, totodată, că pâinea nu este doar un produs de consum care ne astâmpără foamea, ci este și un mijloc de comuniune.

„În mod surprinzător, în relatarea acestei minuni dacă citim cu atenție, în Sfânta Scriptură la toți cei patru evangheliști vedem că nu se vorbește niciodată despre înmulțire. Deși așa este cunoscută această minune și așa este trecută și în calendar, dimpotrivă, verbele sunt: a frânge, a da, a împărți. Nu se subliniază înmulțirea, ci împărțirea care aduce comuniune”, a conchis Episcopul vicar patriarhal.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Iustin Moisescu († 31 iulie 1986) și Teoctist Arăpașu († 30 iulie 2007).

Vezi transmisiunea video aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente