PS Nichifor și Acad. Răzvan Theodorescu participă la simpozionul dedicat Evangheliei de la Neamț

Vicepreședintele Academiei Române va participa luni la Simpozionul „Evanghelia de la Neamț (1821 – 2021). Monument al culturii naționale”, organizat de Centrul social-cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț. Manifestarea va fi precedată de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

Într-o declarație acordată portalului Doxologia.ro, Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc, Starețul Mănăstirii Neamț, a numit cartea, tipărită de mănăstire în timpul starețului Ilarie și al Mitropolitului Veniamin Costachi, „bijuterie artistică a Bisericii noastre” și „una dintre cele mai mari cărți tipărite pe teritoriul țării”.

El a mai precizat că printre participanții la simpozion se va număra și Acad. Răzvan Teodorescu, Vicepreședintele Academiei Române. Evenimentul va include și o expoziție de fotografie veche din arhiva mănăstirii.

Evanghelia de la Neamț este cea dintâi Evanghelie ilustrată de pe teritoriul țării noastre. Este ferecată în argint și cuprinde chenare mari cu chipuri de sfinți pe toate filele, lucrate de monahul Ghervasie și Simeon Ierei.

De format în folio, cu 700 de pagini, textul este încadrat în chenare ornamentate cu elemente florale, iar printre flori sunt așezați simetric cei 12 Apostoli.

Evanghelia tipărită la Mănăstirea Neamţ în 1821 este expusă în muzeul așezării monahale.

Arhimandritul Ilarie era originar din Bucovina, fiind unul din duhovnicii de frunte ai Mănăstirii Neamţ şi ucenic al Stareţului Paisie.

Sub îndrumarea lui s-au tipărit în tipografia mănăstirii câteva cărţi bisericeşti de mare importanţă printre care:  Cuvintele Sfântului Isaac Sirul (1819), Sfânta Evanghelie (1821), în cea mai aleasă ediţie; Carte pentru pravilă (1823) şi Psaltirea (1823-1824).

Sursa foto: Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Comentarii Facebook


Știri recente