Potrivit Episcopului vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, Paraclisul din fața Catedralei Naționale este un sat în miniatură născut în București, un „sat duhovnicesc” format dintr-o minunată biserică de factură moldovenească cu un pridvor deosebit ca la sat, o troiță de sorginte maramureșeană și un altar de vară, un spațiu verde și celelalte instituții care înconjoară lăcașul de cult.
Preasfinția Sa a spus că acest „sat duhovnicesc” stă alături, întru întâmpinarea gloriei pe care o va avea minunata Catedrală a Mântuirii Neamului (CMN).
Ierarhul a apreciat desfășurarea în acest cadru rustic a concertului de pricesne de miercuri seară, eveniment care precede sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromița, hramul de vară al Paraclisului CMN.
PS Ieronim Sinaitul a spus că „priceasna este o doină duhovnicească” pentru că dincolo de temea ei, de preacinstire a Maicii Domnului în general, ea reprezintă și un îndemn moral.
„A fost deosebit de instructiv să ascultăm o priceasnă despre chipul mamei creștine, de ce trebuie ea să aibă grijă în formarea odorului ei ca să-l dea curat lui Dumnezeu, folositor societății”, a exemplificat Episcopul vicar patriarhal.
„Priceasna este o creație populară, este o doinire prin care se preaslăvește Dumnezeu. Este un mod deosebit de a împodobi și completa slujba de la biserică și cu ethosul nostru românesc”.
„Priceasna poate să-l însoțească pe credincios sau credincioasă și dincolo de zidurile bisericii”.
„Mesajul lor este atât de sensibil încât în ceasuri de taină, de suferință, poate să fie genul cel mai potrivit pentru a te exprima în singurătate și a-ți cânta rugăciunea către Maica Domnului sau către Dumnezeu și suferința sau necazul”, a spus ierarhul.
Preasfinția Sa a precizat că pricesnele nu sunt doar doiniri de invocare a ajutorului divin în necaz, ci și cântece de bucurie care însoțesc slujbele la momente de sărbătoare.
La finalul concertului, ierarhul i-a felicitat pe artiștii Andreea Haisan, Paul Ananie, Ana-Maria Pătrășcioiu, Letiţia Boroi Vişoiu, Gabriel Dumitru, Emilia Dorobanțu, dar și pe membrii grupului psaltic Anastasis și pe credincioșii și părinții slujitori care au organizat acest eveniment.
„A fost o inițiativă reușită”, a apreciat părintele episcop susținând că „trebuie să încurajăm manifestări de acest fel în special în Anul omagial al satului românesc”.
„Fie ca această manifestare duhovnicească și culturală să reprezinte o ofrandă închinată cu anticipație întru întâmpinarea sărbătorii Icoanei Maicii Domnului Prodromița!”.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu