PS Ieronim la Denia Vinerii Mari: Mântuirea nu se lucrează în izolare, ci în comuniune cu Dumnezeu și cu aproapele

Lucrarea de mântuire nu se face în izolare, ci în comuniune, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul joi, la Denia Vinerii Mari, pe care a oficiat-o la altarul de vară al Catedralei Patriarhale. „În primul rând în comuniune cu Dumnezeu, după aceea în comuniune cu aproapele, în comuniune cu Biserica, în comuniune cu societatea”, a spus ierarhul.

„Așa vom putea să ne bucurăm de roadele pe care Domnul Iisus Hristos le-a adus prin Jertfa Sa pe Cruce și să vedem ce putem face ca răspuns la jertfa Sa. Și noi trebuie să răspundem prin jertfă, pentru că activitatea de formare a omului este o lucrare anevoioasă”, a continuat episcopul-vicar patriarhal.

„Iar activitatea de formare a sufletului, de formare spirituală, duhovnicească, de luptă cu patimile, cu ispitele, cu tendințele acestea de acaparare, de a-i stăpâni pe alții, de a-i domina pe alții, toate acestea necesită o luptă extraordinară cu egoul tău, o lepădare de sine, o smerenie după chipul lui Hristos. Or, mântuirea pe care noi o dobândim este în cooperare cu Domnul Iisus Hristos”, a adăugat Preasfinția Sa.

PS Ieronim a oficiat Denia Vinerii Mari la altarul de vară al Catedralei Patriarhale joi, 21 aprilie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a subliniat că Adam a vrut să devină Dumnezeu fără Dumnezeu, în timp ce Mântuitorul Iisus Hristos ne-a avertizat: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Prima Evanghelie a Patimilor).

Episcopul-vicar patriarhal a făcut un rezumat al principalelor lucrări făcute de Mântuitorul Iisus Hristos și care au condus la îndumnezeirea firii umane și astfel la deschiderea căii către Împărăția veșnică a lui Dumnezeu pentru toți oamenii.

Aceste principale lucrări s-au făcut prin Întrupare, Răstignire și Înviere și, în final, prin Înălțarea la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„După ce am văzut care este parcursul acestei lucrări a Fiului lui Dumnezeu în lume, sufletele noastre vor avea în profunzime, pe lângă suferință și durere umană, și niște cărbuni ai speranței, adânc ascunși sub cenușă. Sunt cărbunii speranței că tot ce a lucrat Domnul Iisus Hristos a lucrat pentru mântuirea noastră și slava veșnică de care vorbește în rugăciunea Arhierească, acea slavă El o dobândește din nou când se înalță la cer”, a precizat Preasfințitul Părinte Ieronim.

Drumul crucii este marcat de speranța Învierii, a spus PS Ieronim Sinaitul joi, 21 aprilie 2022, la slujba oficiată pe Colina Bucuriei. Foto: Raluca Ene

„Parcursul acesta este marcat de speranța mântuirii, de bucuria Învierii care stă să se arate și de celelalte, pentru că Domnul Iisus Hristos ne-a deschis nouă cale la ceruri. Este calea de a progresa în frumusețe, în adevăr, în dreptate, în virtute, la infinit, după puterile noastre. Dar nu așa cum a crezut Adam, că va deveni Dumnezeu doar prin puterile lui”, a adăugat Episcopul-vicar patriarhal.

„Este un parcurs prin care ne împărtășim de harul și lucrarea Duhului Sfânt”, a adăugat Preasfinția Sa.

Ierarhul și-a încheiat cuvântul cu urarea ca jertfa credincioșilor de a fi alături de Mântuitorul pe Drumul Crucii în Vinerea Mare să fie răsplătită cu „roadele eliberării spirituale din robia păcatului pe care le aduce Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”.

„Zile binecuvântate și pline de har tuturor!” le-a urat credincioșilor ierarhul.


Slujbele continuă la Catedrala Patriarhală în această săptămână cu scoaterea Sfântului Epitaf (07:00 – 11:30), Slujba Deniei Prohodului Domnului oficiată vineri după amiază la Altarul Mare de Vară, Sf. Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală sâmbătă dimineață și slujba Învierii din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Programul complet de slujiri din această săptămână poate fi consultat aici.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente