Proiecte educative la Asociația Christiana din Cluj-Napoca

La Centrul Comunitar pentru Tineret din cadrul Asociației Christiana, filiala clujeană, copiii și tinerii se bucură de programe educative, recreative și sportive. Aceste activități urmăresc dezvoltarea personală, însușirea unor deprinderi sănătoase, precum și petrecerea în mod plăcut a timpului liber.

Între multiplele proiecte ale Asociației Christiana, filiala Cluj-Napoca, majoritatea de natură socială, sunt și câteva cu caracter educativ care se adresează copiiilor și tinerilor, informează „Ziarul Lumina”.

„Centrul comunitar pentru tineret a apărut din nevoia copiilor de a participa la activități într-un grup formal, iar în felul acesta noi încerăm să reducem și riscul de devianță și delicveță juvenilă”, a spus Gabriela Fătușanu, coordonator al activităților din cadrul Centrului. Astfel, activitățile sunt organizate în diverse programe educative pe cercuri, precum cele de engleză, germană, pictură, tenis de masă, dansuri etc. „Scopul nostru este în primul rând să ne implicăm în comunitate. La începutul fiecărui an școlar facem promovare, prin școli, prin grădinițe, cabinete medicale, unde au acces părinții cu copiii”, a spus Gabriela Fătușanu, care a adăugat că majoritatea participanțior sunt din cartierul Mănăștur, dar o parte vin și din alte cartiere ale municipiului Cluj-Napoca.

Copiii se pot înscrie la oricare dintre cercurile organizate, participând, în decursul unei luni, la câte două activități pe săptămână, de câte o oră și jumătate fiecare.

„Activitățile în cadrul cercurilor sunt coordonate de cadre didactice, majoritatea sunt din școli și au program dimineață, iar după amiaza activează aici, ori sunt absolvenți de diferite facultăți”, a spus coordonatoarea Centrului comunitar pentru tineret al Asociației Christiana Cluj-Napoca, care funcționează la Centrul „Sfântul Vasile cel Mare” din cartierul Mănăștur.

Programe de vacanță

Cercurile cresc de la an la an, pe măsură ce solicitările venite din partea părinților sunt tot mai numeroase. „Acest proiect educativ funcționează din anul 2007, eu îl coordonez de patru ani, iar de la an la an rezultatele sunt din ce în ce mai bune, numărul copiilor crește, acum avem o medie de 110 copii pe lună care participă la activitățile de aici. Pe lângă programul din timpul anului școlar avem și programul de vară. Copiii vin câte patru ore pe zi, cinci zile din săptămână, facem diferite activități cu ei”, a spus Gabriela Fătușanu.

Astfel, copiii pot participa, pe perioada acestei vacanțe, la diverse programe care se încheie în data de 31 iulie și care se desfășoară sub coordonarea a cinci profesori din domenii diferite. Cercurile din această vară, se desfășoară de luni până vineri, între orele 10:00-14:00 și sunt grupate pe teme precum „Cultura și civilizația Engleză”, „Eu în societate”, „Eco Junior”, „Din grădină în bucătărie”, „Lumea poveștilor” și „Minte sănătoasă în corp sănătos”.

„Aceste programe sunt incluse în proiectele Asociației Christiana, care, alături de proiectul cu meditațiile școlare, fac parte din activitățile educative și, într-o anumită măsură, se autofinanțează. Nu sunt proiecte sociale, cu toate că și în cadrul acestor proiecte educative avem cazuri sociale cărora nu le percepem taxe și care beneficiază și de alte facilități”, a mai spus Gabriela Fătușanu care a adăugat că taxele sunt foarte reduse.

Un alt proiect educativ al Asociației Christiana este cel prin care sunt oferite meditații școlare, în timpul anului școlar, pentru elevii claselor I-IV și V-VIII, în vederea obținerii unor rezultate mai bune la învățătură, a evitării situației de corigență și repetență și promovarea clasei. De asemenea, de mai bine de un an funcționează un alt proiect educativ, Școala Gimnazială Christiana, autorizată și integrată în sistemul public de învățământ, în cadrul căreia este organizat programul „A doua șansă”, pentru persoanele care au părăsit școala de cel puțin patru ani, înainte de a finaliza clasa a VIII-a. La finalul pregătirii școlare, elevii obțin o diplomă școlară de 10 clase și o diplomă de calificare profesională.

Proiectele sociale

Asociația Christiana are o implicare importantă în cadrul proiectelor sociale. Astfel, în Centrul de zi „Școala Christiana”, care are ca scop prevenirea abandonului școlar și recuperarea copiilor aflați în abandon școlar, sunt incluși elevi care din diferite motive sunt pe punctul de a abandona școala și elevi care au abandonat școala sau care, din cauza repetențiilor, au depășit vârsta de școlarizare cu cel puțin doi ani și nu pot urma cursurile de zi, ci doar cursurile cu frecvență redusă.

Tot un proiect social este cel în care se oferă burse școlare pentru elevii care provin din familii cu risc social și pentru care familia nu poate asigura resursele necesare pentru frecvența școlară, în vederea continuării studiilor, a obținerii de rezultate școlare crescute și a evitării situației de risc școlar. De aceste burse beneficiază elevi din clasele I-XII de la școlile guvernamentale.

Cantina Socială „Sfântul Arhidiacon Ștefan” este un alt proiect social, prin care se asigură o masă caldă, cinci zile pe săptămână, pentru nevoiași. În acest proiect sunt incluse persoane, în special vârstnice, care nu își pot asigura necesarul minim zilnic de hrană și nu au alte persoane care să le susțină.

De asemenea, prin proiectul social Solidaritatea Creștină se oferă sprijin material și pachete cu alimente familiilor nevoiașe, cu ocazia sărbătorilor de Paști și de Crăciun.

Comentarii Facebook


Știri recente