Prinţul Charles de Wales despre Regele Mihai I: Am admirat întotdeauna calităţile lui de om de stat, răbdarea şi înţelegerea lui faţă de alţi oameni

Prinţul Charles de Wales a oferit câteva mărturii despre Regele Mihai al României pentru TVR în anul 2006. În documentarul intitulat „Regele Mihai – a 85-a aniversare”, prinţul Charles spunea că a admirat „întotdeauna calităţile lui de om de stat, răbdarea şi înţelegerea lui faţă de alţi oameni” şi l-a numit „un om remarcabil care îşi păstrează calmul în orice situaţie”.

Printre calităţile Majestăţii Sale, Prinţul Charles puncta atunci „rezistenţa şi tăria” de care a dat dovadă Regele pe parcursul vieţii sale.

„Mi se pare că a fost un moment îngrozitor, traumatizant când a fost silit să părăsească ţara atât de tânăr într-un context extrem de dificil; apoi a trebuit să trăiască în străinătate tot restul vieţii”, spunea Prinţul de Wales.

Despre faptul că Regele Mihai a trebuit să stea departe de România o perioadă îndelungată, Prinţul Charles a spus că îşi poate imagina „cât a suferit fiind despărţit de ţara lui iubită” şi de oamenii pe care i-a iubit cu adevărat.


Majestatea Sa Regele Mihai I al României a trecut la cele veșnice marți, 5 Decembrie 2017 la ora 13:00.

Mihai I a fost regele României în perioadele 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930, și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. La sfârșitul anului 1947, regele a fost constrâns de comuniști să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată republica populară.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără rezultat. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit în Versoix, Elveția. În familia regală s-au născut cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, regele a reprimit cetățenia română și i-au fost retrocedate o parte din proprietăți. În martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică.

Foto credit: Octavian Gonea/AP

Comentarii Facebook


Știri recente