Preotul Haralambie Balamace, comemorat în Albania, la 108 ani de la martiriu

Un eveniment comemorativ dedicat Preotului Haralambie Balamace a avut loc miercuri la Biserica ,,Schimbarea la Față” din Korçë, Albania, localitatea unde a fost ucis în urmă cu 108 ani.

După slujba de pomenire, figura marelui erou care a murit apărând identitatea, libertatea şi demnitatea românilor din Albania a fost evocată de Vilma Cocea, vicepreşedinte al Asociației Aromânii din Albania – Filiala Korce, Pano Bakalli, preşedintele Fundației „Iorga” din Saranda și Profesorul Pandi Bello, informează portalul de știri arumun.com.

În continuare, au fost depuse coroane de flori la bustul părintelui Haralambie Balamace, ridicat anul trecut în apropierea bisericii, de către Fundația Nicolae Iorga.

Părintele Haralambie Balamace și toți martirii macedo-români din Balcani au fost comemoraţi miercuri și la Biserica Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni din București.

Preotul Haralambie Balamace

Preotul Haralambie Balamace a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea învățământului în limba română printre macedo-românii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a românilor din Balcani.

Părintele a fost ucis în noaptea de Paşti (23 martie) din anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română. Un sfârşit similar au avut aproximativ 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi, pentru că au apărat identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

În 1972, Părintele Haralambie a fost declarat erou al națiunii albaneze.

Sursă foto reprezentativă: Facebook / Fundația Nicolae Iorga Saranda

Comentarii Facebook


Știri recente