Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Oradea

 

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, a fost așteptată și întâmpinată la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea cu multă bucurie sfântă, noua Catedrală Episcopală din Eparhia Oradiei fiind înveşmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Sfânta Liturghie din Duminica Sfintelor Paști, a Învierii Domnului, a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în catedrala propriu-zisă, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede, care au participat cu bucurie la hramul noii Catedrale Episcopale din Oradea. După citirea pericopei evanghelice a marelui praznic al Învierii Domnului, cu binecuvântarea Ierarhului s-a dat citire Scrisorii Pastorale la Învierea Domnului din Anul Mântuirii 2016 a Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul locului.

În cuvântul rostit la încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit despre strălucirea, puterea și măreția celei mai mari minuni săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, propria Sa Înviere din morți.

„Sărbătoarea de astăzi, cea mai mare a creștinilor, podoaba cea mare a Bisericii, este o sărbătoare unică pentru noi toți și o simțim, cu trecerea anilor, din ce în ce mai frumoasă și mai minunată. Trei sunt cuvintele care ar putea, într-o măsură foarte palidă, să vorbească despre sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos: strălucire, putere și măreție. Strălucirea vine din însăși lumina Învierii, lumina Domnului, care țâșnește, care izvorăște de pe lespedea de piatră din mormântul gol al Domnului Iisus Hristos. Noi, oamenii, cunoaștem lumina fizică, naturală, dată de luminătorii pe care Dumnezeu i-a creat, și lumina artificială. Există, însă, și lumina de natură spirituală, lumina inteligenței oamenilor dăruiți de Dumnezeu, despre care spunem că au lumină mare în mintea lor. Tot lumină spirituală este și lumina înțelepciunii, pentru persoanele din toate locurile și din toate timpurile care, ducând o viață virtuoasă și apropiată de cele de dincolo, ajung să se spiritualizeze într-o asemenea măsură încât lumina înțelepciunii se reflectă în viețile lor. Și, bineînțeles, deasupra tuturor luminilor este lumina dumnezeiască, lumina necreată, slava lui Dumnezeu, slava Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. El, Mântuitorul, Lumina lumii, S-a coborât la iad și a sfărâmat puterea iadului, l-a nimicit, așa cum distruge iadul fiecăruia dintre noi atunci când ne căim de păcatele noastre și, în baia lacrimilor, mărturisindu-ne greșelile, primim iertarea lui Dumnezeu, iertare ce este lumină dumnezeiască pe care nu o percepem cu simțurile, ci cu sufletul”, a subliniat Ierarhul.

Un prilej de mare binecuvântare pentru clerul şi credincioşii catedralei, dar şi pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezenţa, şi în acest an, la noua Catedrală Episcopală și în multe din bisericile parohiale și mănăstirești din Bihor, a Luminii Sfinte de la Ierusalim, adusă în țara noastră, la București, prin grija şi înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de o delegație a Patriarhiei Române, fiind răspândită în întreaga țară. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, prin grija Stavroforei Mina Bădilă, stareța Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, Sfânta Lumină a ajuns și în Eparhia Oradiei, fiind dusă la parohii și mănăstiri și oferită credincioșilor adunați în sfintele lăcașuri.

În a doua zi a Sfintelor Paşti, 2 mai 2016, Preasfinţitul Părinte Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramul Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei, de la Centrul Eparhial, iar în a treia zi, 3 mai 2016 a liturghisit la schitul Sfântul Ioan Botezătorul din Oradea, după cum ne informează pr. Cristian Rus, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente