Pr. Iraclie Porumbescu, primul poet și prozator modern al Bucovinei, pomenit în eparhia Sucevei și Rădăuților

Părintele Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu și primul poet și prozator modern al Bucovinei, a fost pomenit sâmbătă în trei locuri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în care a poposit de-a lungul vieții: Frătăuții Noi, Stupca și Mănăstirea Putna.

Părintele Consilier eparhial Constantin Oprea, de la Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei, a oficiat un parastas pentru membrii familiei Porumbescu la Frătăuții Noi, unde Părintele Iraclie Porumbescu a slujit în ultima perioadă a vieții.

„Multe sunt faptele cele bune pe care Părintele Iraclie Porumbescu le-a împlinit și în această parohie, pe care a păstorit-o vreme de peste 12 ani”, a spus Părintele Constantin Oprea.

Pr. Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu și primul poet și prozator modern al Bucovinei, a fost pomenit sâmbătă, 11 februarie 2023, în trei locuri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

„A ținut flacăra iubirii și a credinței, dar mai ales a iubirii de neam și de țară. Avem datoria noi, cei care suntem urmași în neamul acesta românesc, să ducem mai departe faptele lor memorabile săvârșite în vremurile acelea și mai cu seamă noi, Biserica, avem datoria sfântă să îi pomenim în rugăciunile noastre.”

Au participat reprezentanți ai autorităților locale, credincioși, oameni de cultură.

„Stătea la masă cu Vasile Alecsandri, cu Andrei Mureșanu, cu Aron  Pumnul”, a spus prof. Vasile Olar, directorul Școlii Gimnaziale „Iraclie Porumbescu” din Frătăuții Noi, județul Suceava.

„Puțini, iarăși, știu că el este printre primii care au întemeiat școli populare de industrie casnică – de prelucrare a lemnului, de apicultură – un adevărat sprijin pentru copiii din localitatea noastră.”

Pr. Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu și primul poet și prozator modern al Bucovinei, a fost pomenit sâmbătă, 11 februarie 2023, la Frătăuții Noi, jud. Suceava, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, Niculai Barbă. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a vorbit despre Anul cultural 2023, dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu. „Porumbeștii nu au fost doar mari artiști și cărturari, ci și mari români”, a spus Niculai Barbă.

O altă slujbă de pomenire a fost oficiată în localitatea Ciprian Porumbescu, fostă Stupca, lângă casa memorială unde au fost mutate mormintele tuturor membrilor familiei Porumbescu.

Pr. Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu și primul poet și prozator modern al Bucovinei, a fost pomenit sâmbătă, 11 februarie 2023, în trei locuri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Cu acest prilej, Arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit despre legătura dintre Părintele Iraclie Porumbescu și familia de filantropi și cărturari a lui Eudoxiu Hurmuzachi, din Cernăuți.

Pr. Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu și primul poet și prozator modern al Bucovinei, a fost pomenit sâmbătă, 11 februarie 2023, în trei locuri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: la Frătăuții Noi, la Stupca (azi, localitatea Ciprian Porumbescu) și la Mănăstirea Putna. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

În această familie l-a cunoscut pe poetul Vasile Alecsandri, care „l-a sfătuit să culeagă tot ce este mai frumos din tradițiile populare și să le scrie”, a spus părintele arhidiacon. El a mai explicat și valoarea literară a scrierilor Părintelui Iraclie Porumbescu, care poate fi considerat un precursor al lui Ion Creangă.

Tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu a fost pomenit și la Mănăstirea Putna, unde Arhim. Melchisedec Velnic, starețul obștii, a amintit rolul acestei mănăstiri în formarea Părintelui Iraclie Porumbescu și faptul că acesta a asistat la deschiderea mormântului Sf. Ștefan cel Mare.

„Din momentul studenției la teologie, erau evidente cultura și dragostea lui față de neam, răsărite din pământul roditor al credinței. Era pregătit să devină păstor de suflete și un mărturisitor al neamului românesc”, a spus Arhim. Melschisedec Velnic.

Părintele Iraclie, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, a fost pomenit sâmbătă, 11 februarie 2023, și la Mănăstirea Putna. Foto: Mănăstirea Putna

Sfinția Sa l-a numit pe Părintele Iraclie Porumbescu „un slujitor desăvârșit, un dascăl și un stâlp al comunității”.


Evenimentele comemorative au avut loc în contextul declarării anului 2023 ca Anul cultural Ciprian Porumbescu. Tot în acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea Părintelui Iraclie Porumbescu și 127 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava va găzdui joi, 16 februarie, de la ora 11:00, prima conferință din seria celor dedicate compozitorului Ciprian Porumbescu în anul cultural dedicat lui.

Scenă din filmul „Ciprian Porumbescu” de Gheorghe Vitanidis, cu Vlad Rădescu în rolul compozitorului și Emanoil Petruț în rolul Părintelui Iraclie Porumbescu, tatăl lui. Din distribuție au făcut parte multe nume mari ale filmului românesc. Sursa foto: Ziarul Metropolis

Părintele Iraclie Porumbescu și fiul său, Ciprian Porumbescu, și-au dedicat viața apărării valorilor culturale și tradiționale românești.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente