Pr. Gheorghe Holbea le-a vorbit românilor din Danemarca despre legătura dintre Biserică şi formarea poporului nostru

Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a susţinut duminică o conferinţă la parohia românească din Aarhus, Danemarca, în care a prezentat rolul crucial al creştinismului la formarea poporului român.

„Nu știm alt caz în care formarea poporului să fie într-atât de legată de Biserică și afirmăm acest lucru fără niciun triumfalism, ci cu responsabilitatea moștenitorilor față de tradiția bogată a părinților”.

„De la început, poporul creștin al acestor locuri a dat martiri, cuvioși și sfinți ierarhi. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Sfinții Mucenici Epictet și Astion, Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, Sfinții Ierarhi ai Tomisului care au participat la primul Sinod Ecumenic sunt doar cele mai cunoscute repere ale unei prezențe creștine mărturisitoare și luminoase”.

„Această prezență lucrătoare care încheagă laolaltă un neam lipsit de putere militară și politică este singura explicație pentru care el trece nevătămat, mai bine de o mie de ani, prin toate încercările istoriei, rămânând la fel de creștin și, prin urmare, la fel de român”, a spus Pr. Holbea.

În deschiderea conferinţei cu tema „Legea românească, credința creștină și unitatea de neam”, Pr. Gheorghe Holbea a amintit un citat din opera Mitropolitului Antonie Plămădeală, informează Eparhia Europei de Nord.

„Poți pleca dintr-o casă, poți pleca dintr-o țară, dar nu poți pleca din tine însuți. Porți cu tine peste tot și casa și țara, așa cum îți porți și sufletul și trupul. Porți cu tine nostalgii din care se țes fără de încetare punți de dor care te leagă de satul, de pajiștea și de pădurea de acasă, de vecini și de neamuri, de tine însuți cel rămas acasă, în strămoși…”.

În timpul întâlnirii, Părintele Holbea a subliniat că „nu în organizarea politică, nu în forța armatelor, nici în bogăția comerțului sau a meșteșugurilor își găsește poporul român seva pentru a nu fi înghițit de vicisitudinile istorice”, ci „în Biserică, în tinda mănăstirilor, în credința Domnului Hristos Cel Mort și Înviat”.

„Aici găsim taina prin care un popor «invizibil», dacă istoria este limitată doar la cumul de izbânde armate, traversează o perioadă atât de îndelungată de frământări, păstrându-și intacte limba, credința, legea strămoșească”, a punctat cadrul didactic de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Conferinţa s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

În prima parte a zilei de duminică, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei din Aarhus, în timpul căreia l-a instalat protopop în Protopopiatul Iutlanda-Nord pe Părintele paroh Mihai Radu Crăciunescu, urmare a activităţii sale deosebite desfăşurate printre românii din zona Aarhus.

Cu o zi mai înainte, sâmbătă, 20 octombrie 2018, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în parohia românească din Vejle-Kolding și l-a instalat protopop în Protopopiatul Iutlanda-Centru pe părintele Marius-Marcel Coisin.

După slujbă, un copil al unei familii de români a primit Taina Sfântului Botez.

Tot sâmbătă, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit Taina Sfântului Maslu în parohia românească din Esbjerg și a sfințit Icoana Maicii Domnului – Vindecătoarea.

Foto Credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente