Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat sâmbătă o slujbă de pomenire pentru pr. acad. Mircea Păcurariu, la trei ani de zile de la trecerea la cele veșnice, în capela Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”, din Sibiu.
La eveniment au participat pr. Vasile Mihoc, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, membrii Centrului eparhial, pr. Ioan Coşa, Protopopul de Sibiu, pr. Petru Toader Damian, Protopopul de Săliște, și cadre didactice.
Pr. Vasile Mihoc a subliniat personalitatea marcantă a pr. Păcurariu atât pentru mediul academic sibian cât și pentru Istoria Bisericii Universale prin studiile de specialitate, manualele și cărțile scrise de acesta, amintind de prima întâlnire cu cel ce i-a fost profesor.
„Părintele Păcurariu a fost cu adevărat un profesor, și un profesor înseamnă învățător, cel care învață, cel de la care înveți, deci Mântuitorul în Evanghelii este adeseori adresat cu acest cuvânt din dascăli Învățătorule, ei, așa a fost Părintele profesor a fost un dascăl, prin scrisul său admirabil, prin toată prezența sa, prin exigența sa însăși”, a explicat pr. Vasile Mihoc.
„A fost apreciat pe drept pentru toată munca lui deosebită, ca profesor universitar, cercetător, autor de cărți de studii, academician. Toate aceste titluri își au locul lor și importanța lor în această biografie de excepție sunt însă și aspecte care poate nu s-au subliniat îndeajuns părintele profesor a fost un om credincios, un creștin, un om al Bisericii”.
„Părintele profesor a avut această conștiință și s-a afirmat ca un creștin cu o mare conștiință, care a știut că Mântuirea este o conlucrare când există o lucrare sinergetică și cu atât mai mult preoția pe care a făcut o roditoare în atâtea și atâtea feluri”, a afirmat părintele.
Răspunsurile la strană au fost date de studenții Facultății de Teologie din Sibiu.
Pr. Acad. Mircea Păcurariu
A trecut la cele veşnice în 13 ianuarie 2021. Acesta a însumat 46 de ani de activitate didactică (dintre care 44 la Facultatea Teologică din Sibiu) de asemenea, a îndeplinit funcția de decan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Este autorul a peste 100 de studii de specialitate, tipărite în reviste și lucrări românești din țară și străinătate, a peste 400 de articole și a aproximativ 100 de recenzii. Întreaga activitate științifică a Magistrului Mitropoliei Ardealului însumează peste 700 de titluri cu peste 13.000 de pagini tipărite. A fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Române.
Foto credit: Mitropolia Ardealului