Pelerinaj de tradiție în cartierul bucureștean Titan

În perioada 19-26 septembrie, la biserica parohiei cu hramurile „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii” din cartierul Titan, Protopopiatul III Capitală, se află spre cinstire moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, potrivit Ziarul Lumina. De reîntâlnirea cu acest sfânt cuvios se bucură numeroși credincioși bucureșteni care nu au posibilitatea de a ajunge la schitul vâlcean Iezer.

De opt ani, parohia bucureșteană „Sfântul Antonie cel Mare” – Titan aduce la finalul lunii septembrie, spre bucuria și binecuvântarea credincioșilor, dar și spre amintirea târnosirii bisericii de lemn în ziua de 26 septembrie 2004 moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. „În acest an, prin intermediul Agenției de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române, am fost însoțiți de 70 de credincioși ai parohiei noastre ca să aducem, de la Schitul Iezer din Arhiepiscopia Râmnicului, moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Cu acest prilej, joi, 19 septembrie, am fost în pelerinaj și la Schitul Ostrov și la mănăstirile Cozia și Turnu, iar apoi am ajuns la Schitul Iezer. După săvârșirea Acatistului Sfântului Cuvios Antonie și a procesiunii până la poarta mănăstirii, ne-am urcat în autocare și am pornit spre București. Din ziua sosirii raclei cu sfintele moaște la biserica parohiei noastre au fost săvârșite sfinte slujbe, atât cele rânduite în fiecare zi, dar și slujbe speciale: vineri seara, de la ora 22:00 până spre ora 2:00 dimineața, au fost săvârșite Taina Sfântului Maslu, Acatistul Sfântului Cuvios Antonie și Sfânta Liturghie. De asemenea, duminică, 22 septembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor numeros de preoți, din care au făcut parte părinții Nicodim și Tit de la mănăstirea prahoveană Crasna, pr. Sebastian Gabor, inspector eparhial la Sectorul bunuri imobile bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și pr. Petru Buburuz, fost protopop în Chișinău, venit la sărbătoarea parohiei noastre cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, a precizat pr. Marius Fănel Suiugan, slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” – Titan.

Racla cu sfintele moaște ale Cuviosului Antonie va rămâne spre închinare până joi, 26 septembrie. În fiecare zi este săvârșită Sfânta Liturghie, iar seara, Vecernia cu Litia; doar astăzi, de la ora 17:00, este oficiată Taina Sfântului Maslu.

„Oricât de supărați, de amărâți și de necăjiți am fi, aici te liniștești”

Prezența moaștelor Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, al doilea ocrotitor al parohiei, este pentru credincioșii bucureșteni și din împrejurimi o mare binecuvântare, întrucât nu toți credincioșii au posibilitatea de a ajunge la Schitul Iezer. „Un an am așteptat pentru a ajunge din nou la Sfântul Antonie ca să mă rog pentru sănătatea, liniștea și pacea copiilor mei și a tuturor oamenilor din țara asta. Pentru mine nu prea m-am rugat, ci doar să mă ierte de păcate, căci știe Dumnezeu de ceea ce am nevoie, și I-am mulțumit din toată inima lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat până acum și pentru că am reușit să ajung până aici, că nu știi la 75 de ani ce se poate întâmpla”, a mărturisit o credincioasă a parohiei.

„La Sfântul Cuvios Antonie am mai fost, dar acum câțiva ani. Mi-a spus o vecină și am vrut să vin neapărat, fiindcă atunci când ajungi la sfintele moaște apare o stare de fericire, de mulțumire. Oricât de supărați, de amărâți și de necăjiți am fi, aici te liniștești”, a spus cu lacrimi în ochi Camelia, o altă credincioasă a parohiei.

După reîntoarcerea sfintelor moaște în Arhiepiscopia Râmnicului, viața parohiei se întoarce la cele cotidiene. Astfel, în parteneriat cu Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” – Titan oferă pentru pensionarii din parohie 300 de analize gratuite. Împărțiți în grupe de câte 40 de persoane în fiecare zi, pensionarii cu posibilități financiare reduse din parohie vor beneficia de analize pentru depistarea diabetului, pentru controlul sângelui ș.a.

Comentarii Facebook


Știri recente