Patriarhul României a prezidat a doua sesiune a conferinţei clericale de primăvară

Patriarhul României a prezidat marţi la Palatul Patriarhiei cea de-a doua sesiune a conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară.

Conferinţa a reunit clericii din Protopopiatele Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte, inclusiv preoții de caritate (spitale, așezăminte sociale, unități de învățământ) și preoții militari (MAPN, MAI și Ministerul de Justiție).

La acest eveniment Patriarhul a rostit un cuvânt intitulat „Satul românesc trebuie ajutat mai mult de către locuitorii oraşelor” în cadrul căruia a prezentat soluţii de redresare a satului românesc, dar şi legătura existențială dintre Dumnezeu și săteanul român.

„Bunurile materiale şi mai cu seamă pământul sunt, pentru ţăranul român, darurile pe care Dumnezeu ‒ adevăratul proprietar ‒ i le dă în folosinţă sau în administrare pentru susţinerea vieţii sale şi pentru a ajuta pe cei nevoiaşi”.

„De aceea, cu multă smerenie, ţăranul român mulţumeşte lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. Având aceste convingeri şi trăind în «bună rânduială», ţăranul român credincios şi harnic vieţuieşte în armonie cu natura înconjurătoare şi în comuniune cu semenii, nu distruge natura şi nu răpeşte bunurile aproapelui”.

„Ţăranul iubeşte pământul, mai precis ţarina şi ţara, de care se simte strâns legat existenţial, pentru că pământul îi oferă hrană, dar şi pentru că pământul este loc în care se odihnesc osemintele strămoşilor şi în care, la vremea rânduită de Dumnezeu, şi trupul său se va aşeza”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul a recomandat ca parohiile și comunitățile de la oraș să le sprijine concret pe cele din mediul rural.

„Satul românesc trebuie ajutat de către toţi locuitorii oraşelor, dar mai ales de către cei care s-au născut la sat (ei sau părinţii lor) şi pot înţelege şi exprima mai uşor, în acelaşi timp, dragostea pentru valorile spirituale ale satului românesc şi pot oferi ajutorul lor concret de care satul are nevoie”.

„Desigur, putem învăţa şi de la unele ţări din Europa Occidentală, cum sunt astăzi ajutate satele să-şi păstreze identitatea specifică satului (arhitectura rurală, mai puţină aglomeraţie şi mai puţină poluare) şi, în aceleași timp, să fie sate atractive pentru locuitorii lor prin condiţii de trai decente: electricitate, acces auto, canalizare etc”.

„Cu sprijinul ierarhilor români din Europa Occidentală, vom ajuta pe unii părinţi protopopi să viziteze câteva sate din Italia, Austria, Elveţia şi Germania, pentru a se inspira din ceea ce este experienţa pozitivă”, a spus Părintele Patriarh în ultima parte a mesajului său.

În cadrul întâlnirii, profesorul universitar Ilie Bădescu de la Institutul de Sociologie al Academiei Române a vorbit despre „ritmul dialectic al satului românesc”.

La rândul său, cercetătoarea-etnolog Doina Dascălu Ișfănoni de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a susținut prelegerea intitulată „Interiorul Casei Țărănești – oglinda creativității și spiritualității românești”.

Printre conferenţiari s-a aflat şi Părintele Nicolae Tănase de la Parohia prahoveană Valea Plopului care a vorbit despre aspecte practice și exigențe ale pastorației din mediul rural.

Potrivit Radio Trinitas, Părintele Nicolae Tănase a atras atenția în prezentarea sa că natalitatea în țara noastră se află la un nivel alarmant.

La finalul întâlnirii a fost prezentat un film documentar despre satul românesc, producție a postului Trinitas TV.

Conferinţa a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum oficiate în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou” de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente