Patriarhul Ecumenic despre lagărul Auschwitz-Birkenau: Acest loc va fi mereu un simbol al răului radical

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a participat joi la Marșul celor Vii, un traseu de trei kilometri parcurs anual pe jos de la Auschwitz la Birkenau de mii de persoane pentru a aduce un omagiu victimelor holocaustului.

Peste un milion de oameni au fost uciși în lagărul de concertare de la Auschwitz în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

La Marșul de joi, 2 mai 2019, au participat premierul României Viorica Dăncilă, ambasadorul SUA în Israel David Melech Friedman, reprezentanți ai Casei Albe, ambasadori din Europa și alte oficialități.

„În istoria umanității, foarte puține locuri au indus același grad de frică, monstruozitate și sminteală ca pământul pe care stăm astăzi”, a spus Patriarhul Ecumenic în deschiderea cuvântului său rostit în fața celor aproximativ 10 mii de oameni.

Sanctitatea Sa a afirmat că cele două nume Auschwitz-Birkenau „încapsulează ceea ce poate face omenirea, atunci când este motivată de ură pură, să desacralizeze și să defăimeze demnitatea persoanei umane, care este creată după chipul lui Dumnezeu”.

„Auschwitz va rămâne mereu un simbol al răului radical – o dovadă a distrugerii și a violenței de care este capabil omul atunci când cade victimă spălării minții și retoricii urii; atunci când emoțiile sale sunt neutralizate și i se epuizează puterile creative”.

Patriarhul Constantinopolului s-a arătat „profund mișcat” să viziteze locul în care au suferit și au murit atât de mulți oameni.

El a reamintit că pe parcursul celor 28 de ani de când se află la conducerea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a denunțat anti-semitismul, rasismul și xenofobia, dar și extremismul și fanatismul religios.

Patriarhul Bartolomeu a subliniat importanța dialogului ca „dar prețios al lui Dumnezeu” și ca mijloc de depășire a prejudiciilor și neîncrederii.

Sanctitatea Sa a subliniat faptul că dialogul „promovează familiarizarea și aprecierea reciprocă, construiește respectul pentru diferență și construiește punți de legătură”.

„Dialogul este mereu un gest și o sursă de solidaritate”.

În încheiere, Întâistătătorul Bisericii Constantinopolului a atras atenția că tăcerea în fața nedreptății, exploatării, suferinței, rasismului și discriminării exacerbează aceste probleme.

De aceea, „trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putere să ne asigurăm că nu se va mai repeta niciodată o tragedie precum Shoah”, a încheiat Patriarhul Bartolomeu.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ecumenice, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu se va întâlni vineri, 3 mai 2019, cu Mitropolitul Sava al Varșoviei la reședința acestuia.

Pe parcursul vizitei sale în Polonia, Patriarhul Ecumenic este însoțit de Mitropolitul Emmanuel al Franței, Arhimandritul Agatanghel Siskos, Pantelimon Vingas, Nikolaos Papachristou – directorul Biroului de Presă al Patriarhiei Ecumenice, și Nikolaos Manghinas – fotograf.

Citește și: Vizita Ambasadorului Statului Israel la Patriarhia Română

Foto: Israel International News / Yossi Zeliger

Comentarii Facebook


Știri recente