Patriarhul Ecumenic către refugiați: Suntem aici pentru a vă spune că ne pasă de voi

Urmează declarația Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, rostită la Centrul de Primire din Moria, în prezența Papei Francisc și Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al întregii Elade:

Preaiubiți frați și surori,

Prețioși tineri și copii,

Am călătorit aici ca să vă privim în ochi, să vă ascultăm glasurile și să vă strângem mâinile. Am călătorit aici pentru a vă spune că ne pasă de voi. Am venit aici pentru că lumea nu v-a uitat.

Împreună cu frații noștri, Papa Francisc și Arhiepiscopul Ieronim, suntem astăzi aici ca să ne exprimăm solidaritatea și sprijinul nostru față de poporul grec care v-a primit și v-a purtat de grijă. Și suntem aici pentru a vă aminti că – chiar și atunci când oamenii se îndepărtează de noi – totuși „Dumnezeu este scăparea și puterea noastră. Dumnezeu este ajutorul nostru întru necazuri. Pentru aceasta nu ne vom teme” (Psalmul 45, 2-3).

Știm că ați venit din zone de război, înfometați și suferinzi. Cunoaștem că inimile voastre sunt pline de neliniște pentru familiile voastre. Știm că sunteți în căutarea unui viitor mai sigur și mai luminos.

Am lăcrimat când am văzut că Marea Mediteraneeană devine mormântul celor iubiți ai voștri. Am lăcrimat când am fost martori ai compasiunii și sensibilității locuitorilor din Lesbos și din alte insule. Dar am lăcrimat și când am văzut împietrirea inimii semenilor noștri – frații voștri – care au închis granițele și și-au întors spatele.

Cei care se tem de voi nu v-au privit în ochi. Cei care se tem de voi nu vă văd chipurile. Cei care se tem de voi nu vă văd copiii.

Ei uită că demnitatea și libertatea transcend frica și divizarea. Ei uită că migrația nu este un subiect al Orientului Mijlociu și al Africii de Nord, al Europei și al Greciei. Este o problemă mondială.

Lumea va fi judecată după modul în care s-a comportat cu voi. Și cu toții vom fi răspunzători de modul în care răspundem crizei și conflictului din zonele din care proveniți.

Marea Mediteraneeană nu ar trebui să fie un mormânt. Este un loc al vieții, o intersecție a culturilor, un loc de schimb și dialog. Pentru a-și redescoperi vocația originală, această Mare Nostrum și, în special, Marea Egee, unde ne-am întrunit astăzi, trebuie să fie o mare a păcii. Ne rugăm ca toate conflictele din Orientul Mijlociu, care sunt la baza crizei migranților, să înceteze în curând și ca pacea să fie restabilită. Ne rugăm pentru toți cei din această zonă. Am dori să subliniem în special situația dramatică a creștinilor din Orientul Mijlociu, precum și a altor minorități etnice și religioase din această zonă, care necesită o acțiune imediată, dacă nu ne dorim să îi vedem că dispar.

Promitem că nu vă vom uita niciodată. Nu vom înceta niciodată să vorbim despre voi. Și vă încredințăm de faptul că vom face totul pentru ca să deschidem ochii și inimile lumii.

Pacea nu este sfârșitul istoriei. Pacea este începutul unei Istorii legate de viitor. Europa trebuie să cunoască acest lucru mai bine decât orice alt continent.

Această frumoasă insulă pe care ne aflăm chiar acum este un punct pe o hartă.

Pentru a domina vântul și agitația mării, Iisus, conform Evangheliei după Luca, a poruncit vântului să se oprească de tot atunci când barca pe care se afla El și ucenicii Săi era în pericol. În final, liniștea a urmat furtunii.

Dumnezeu să vă binecuvânteze. Dumnezeu să vă ocrotească. Și Dumnezeu să vă întărească.

Lesbos, 16 aprilie 2016

 

Comentarii Facebook


Știri recente