Părintele cântecelor patriotice din România a primit Crucea Patriarhală

Preotul Doru Gheaja, supranumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă, 24 aprilie 2021, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. 

Crucea Patriarhală” i-a fost acordată la finalul Concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură” în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a fost cel care i-a înmânat distincția și i-a transmis felicitările Patriarhului României.

Concertul, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba s-a ținut fără public în sală fiind transmis live prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas.

Pe scena Paltului Patriarhiei au interpretat pricesne alături de preotul Doru Gheaja: artiștii Veta Biriș, Leontina Fărcaș și Grupul „Muguri de tezaur”, Oana Bozga Pintea, Ionuț Fulea, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Paul Ananie, Andreea Haisan, Ana – Maria Pătrășcioiu. Întregul program artistic a fost acompaniat de Grupul Vocal „Anghelos”, format din teologi, și de Orchestra de Cameră a Județului Alba.

Concertul a fost dirijat de Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir de 20 de ani.

©Trinitas TV

Preotul Doru Gheaja

De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş.

În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Pr. Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului.

Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti”.

„La început, Adrian Păunescu mi-a scris un alt text nu pentru «Colindul Apusenilor», ci «Colindul copiilor pentru pace», pe care l-am cântat vreo doi ani de zile în spectacolele Cenacului Flacăra. După aceea, Adrian Păunescu a schimbat textul şi i-a spus «Colindul Apusenilor», mai cunoscut sub denumirea de «Tu Ardeal», a povestit Pr. Doru Gheaja pentru Adevărul.

Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”.

Părintele Doru Gheaja va împlini în data de 19 iulie 2021 vârsta de 80 de ani.

Vezi și: Pr. Dan Damaschin a primit Crucea Patriarhală


Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente