Preotul Doru Gheaja, supranumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă, 24 aprilie 2021, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.
„Crucea Patriarhală” i-a fost acordată la finalul Concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură” în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a fost cel care i-a înmânat distincția și i-a transmis felicitările Patriarhului României.
Concertul, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba s-a ținut fără public în sală fiind transmis live prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas.
Pe scena Paltului Patriarhiei au interpretat pricesne alături de preotul Doru Gheaja: artiștii Veta Biriș, Leontina Fărcaș și Grupul „Muguri de tezaur”, Oana Bozga Pintea, Ionuț Fulea, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Paul Ananie, Andreea Haisan, Ana – Maria Pătrășcioiu. Întregul program artistic a fost acompaniat de Grupul Vocal „Anghelos”, format din teologi, și de Orchestra de Cameră a Județului Alba.
Concertul a fost dirijat de Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir de 20 de ani.
Preotul Doru Gheaja
De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş.
În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Pr. Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului.
Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti”.
„La început, Adrian Păunescu mi-a scris un alt text nu pentru «Colindul Apusenilor», ci «Colindul copiilor pentru pace», pe care l-am cântat vreo doi ani de zile în spectacolele Cenacului Flacăra. După aceea, Adrian Păunescu a schimbat textul şi i-a spus «Colindul Apusenilor», mai cunoscut sub denumirea de «Tu Ardeal», a povestit Pr. Doru Gheaja pentru Adevărul.
Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”.
Părintele Doru Gheaja va împlini în data de 19 iulie 2021 vârsta de 80 de ani.
Vezi și: Pr. Dan Damaschin a primit Crucea Patriarhală
Foto credit: Trinitas TV