Ocrotitorul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală

Sfântul Antipa de la Calapodeşti a fost cinstit duminică la Catedrala din Roman, locaş de cult care păstrează un fragment din moaştele sfântului. Liturghia a fost prezidată de Arhiepiscopul Ioachim.

Ierarhul a evidenţiat personalitatea ocrotitorului eparhiei şi a rememorat momentul aducerii unui fragment din moaştele sfântului la Roman.

„Părticica din moaștele Sfântului Antipa a fost adusă aici, atunci când părintele Clement Haralam (eclesiarhul Catedralei Patriarhale – n.r.) era la Muntele Athos. Eu am fost atunci cel desemnat și delegat de către Preafericitul Patriarh Daniel să merg acolo pentru a vorbi cu părintele, de pioasă amintire, Petroniu Tănase, egumenul de atunci al Mănăstirii Prodromu, care avea mare cinstire față de Sfântul Antipa și care ne-a dăruit o părticică din sfintele moaște, pe care am depus-o alături de celelalte sfinte moaște care se găsesc aici, în catedrala arhiepiscopală”.

Arhiepiscopul Ioachim intenţionează să aducă încă un fragment din moaştele sfântului canonizat în 1992.

„Ne dorim să facem demersuri ca în Eparhia noastră să mai fie adusă și o altă părticică a sfântului, atunci când Catedrala din Bacău va fi dată cultului și va începe slujba în partea ei superioară, pentru faptul că acolo a fost începută pictura ei în mozaic”.

Sfântul Antipa a fost canonizat în 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, având ca zi de prăznuire 10 ianuarie.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente