Monahia Theodora Videscu, de la jurnalism în televiziuni de top la misiune ortodoxă pe două continente

Maica Theodora Videscu, actualmente stareţa Mănăstirii Budeşti-Vâlcea, are o poveste de viaţă impresionantă.

A renunţat la o slujbă de jurnalist, producător, realizator în televiziuni cunoscute din ţara noastră şi a optat pentru propovăduirea Evangheliei pe două continente: Europa şi America.

Într-un interviu acordat publicaţiei Formula AS, Monahia Theodora Videscu relatează cum a făcut pasul spre monahism, deşi înainte de această schimbare majoră din viaţa ei se bucura de un statut social înalt, venituri care îi asigurau un confort material şi de multe altele.

La un moment dat, potrivit mărturiei sale, a lucrat la realizarea unui documentar despre viaţa monahală din România, lucru care i-a permis să viziteze toate mănăstirile din ţară şi de aici i-a încolţit dorinţa de a I se dedica în totalitate Domnului Iisus Hristos.

Fiind intervievată, stareţa Mănăstirii Budeşti-Vâlcea recunoaşte că un rol hotărâtor privind intrarea în monahism l-a avut întâlnirea, dovedită providenţială, cu Părintele Ioanichie Bălan de la Sihăstria cu care a avut multe convorbiri duhovniceşti.

„După ce am terminat filmul, m-am aflat într-o scurtă vacanţă în Moldova şi am mers cu două prietene la Sihăstria. Bătea toaca de Vecernie şi, prin curte, grăbit să ajungă la slujbă, trecea Părintele Ioanichie”.

„S-a oprit o clipă în faţa noastră, ne-a privit adânc şi a spus: «Şi voi, haideţi, grăbiţi-vă, că nu mai este timp. Vine au­to­buzul şi trebuie să urcaţi în el. Când o să vreţi, n-o să mai aveţi loc». Şi a plecat. Am rămas mirată. Ce voise să spună? Mi s-a părut că în cuvintele lui era o profeţie, ceva…”

„Am stat şi m-am gândit şi am rea­lizat că simţeam în viaţa mea o dorinţă de a mă în­depărta de ceea ce fă­ceam, că nu-mi mai este locul în lume şi că eram puternic marcată de tot ce cunos­cusem despre mo­nahism în lunile de documentare. Şi-atunci mi-a încolţit ideea: dacă aceşti monahi şi aceste monahii au putut, eu de ce n-aş putea?”, îşi aminteşte Maica Theodora.

Pe scurt, a început ca soră la Mănăstirea Dragomirna, a depus voturile monahale în Ţara Sfântă, apoi a făcut misiune pe continentul american. S-a întors în ţară şi acum se ocupă de înălţarea Mănăstirii Budeşti din Vâlcea.

Povestea de viaţă in extenso, care pe măsură ce este lecturată îţi transmite fiorii credinţei şi ai dragostei de Dumnezeu, poate fi citită aici.

Foto credit: Formula AS

Comentarii Facebook


Știri recente