Moment aniversar în Mitropolia Banatului

La 4 martie a.c. se împlinesc 50 de ani de când, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului, pe Preasfințitul dr. Nicolae Corneanu, Episcopul Aradului, Ienopolei și Hălmagiului. Cu acest prilej, în perioada 4-7 martie, la Timișoara vor fi organizate mai multe evenimente și manifestări cultural-religioase dedicate Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, după cum ne-au precizat Pr. Marius Florescu și George Giurgiu.

Duminică 4 martie 1962, Înaltpreasfinția Sa era instalat în catedrala mitropolitană din Timișoara, de către patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, în cadrul unor impresionante ceremonii, care marcau urcarea pe străvechiul tron vlădicesc de la Timișoara, al celui de al doilea mitropolit de la restaurarea Mitropoliei Banatului în vremurile moderne , din anul1947.

Acum, la acest important moment sărbătoresc, membrii Consiliului Eparhial, colaboratorii de la Centrul eparhial, slujitorii de la catedrala mitropolitană, protopopii, clericii, monahii și monahiile, precum și dreptmăritorii creștini din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, roagă pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze și pe mai departe lucrarea sfântă a Chiriarhului lor, dăruindu-i ani mulți de viață, cu rodnice împliniri în ogorul Domnului, spre binele și propășirea Sfintei noastre Biserici și mântuirea tuturor păstoriților. „Pe Stăpânul și Mitropolitul nostru, Doamne îl păzește, întru mulți ani!”.

Evenimente cultural-religioase dedicate Mitropolitului Banatului

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de clerici de la Centrul eparhial , precum și de la mai multe mănăstiri și parohii timișene , va oficia duminică, 4 martie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană ” Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Apoi, Ierarhul și soborul slujitorilor vor săvârși o slujbă de Te-Deum, drept mulțumire Bunului Dumnezeu pentru purtarea de grijă și binefacerile revărsate asupra Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, în cei 50 de ani de rodnică arhipăstorire.

Luni, 5 martie, începând cu ora 12:00, va avea loc lansarea cărții ” Repere religioase ortodoxe române timișorene”, a pr. Ioan Bude, și prezentarea DVD-ului intitulat ” Înalt Preasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu- jumătate de veac ca Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului”. Evenimentele se vor desfășura în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, din str. C.D.Loga nr. 7.

Marți, 7 martie, de la ora 18:00, în incinta Bastionului Theresia- corp A, din Timișoara, va avea loc manifestarea organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană Timiș dedicată Mitropolitului Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente