Mitropolitul Nifon l-a primit pe Președintele Academiei Române

Mitropolitul Nifon l-a primit miercuri la Reședința eparhială din Târgoviște pe Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Istoricul a fost prezent în oraș pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște.

Președintele Academiei a discutat cu părintele mitropolit despre contribuția Ortodoxiei românești la societatea contemporană și despre rolul credinței în educația tinerilor și în dezvoltarea durabilă a țării.

În a doua parte a zilei, ierarhul a participat la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia”, unde a rostit discursul laudatio pentru istoric.

Părintele Mitropolit Nifon a elogiat fidelitatea, intensitatea și actualitatea cu care Acad. Ioan-Aurel Pop promovează valorile creștine și românești, fiind una dintre cele mai respectate personalități din spațiul public și academic românesc.

Mesajul demersului public, științific și național transmis de academician este că avem nevoie să nu cunoaștem rădăcinile și faptul că suntem una dintre națiunile importante ale Europei și lumii, a transmis ierarhul.

El a adăugat că românii au apărat civilizația creștină atât prin credință și cultură, cât și cu arma în mână la nevoie.

Mitropolitul i-a prezentat Președintelui Academiei Muzeul Reședinței Eparhiale și i-a oferit opera Ieromonahului Macarie, fondatorul primei tipografii din Țara Românească. Arhiepiscopia Târgoviștei a retipărit scrierile acestuia în ediție jubiliară la o jumătate de mileniu de la apariția lor.

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, este specialist în istorie medievală și Directorul Centrului de Studii Medievale al Academiei Române.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente