Mitropolitul Nicolae al Americii: Biserica nu este formată numai din episcopi, preoți și diaconi. Biserica suntem toți

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a reamintit că Biserica nu este formată doar din cler. De aceea, toți credincioșii sunt responsabili pentru unitatea Bisericii.

Mitropolitul Nicolae a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă Română Sf. Ioan Casian din San Antonio, statul american Texas. Șase membri ai corului Tronos al Patriarhiei Române, dirijați de Arhidiaconul Mihail Bucă, au oferit răspunsurile la strană și au susținut un concert de muzică psaltică la finalul slujbei.

La predică, părintele mitropolit a subliniat importanța iertării și a chemării de a ține buna rânduială a postului și a rugăciunii. El a evocat viața celor doi sfinți ai zilei, Sfântul Ioan Casian Romanul și Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea.

Originari din Dobrogea, cei doi au fost frați de nevoință și au călătorit, în secolele IV-V, din Țara Sfântă și Egipt până la Roma și chiar în Galia. În 415, la Marsilia, Sf. Ioan Casian a înființat două mănăstiri organizate după modelul celor din Răsărit.

Mijlocitori pentru unitatea credinței

În timp ce moaștele Sf. Ioan Casian pot fi cinstite la Mănăstirea Sf. Victor din Marsilia, moaștele Sfântului Gherman nu au fost descoperite.

„Dar știm că unul din ucenicii lui a ajuns în Alaska în 1794. Un frate al nostru născut în Dobrogea a dus monahismul ortodox în Occidentul Europei, iar unul din ucenicii celuilalt a adus ortodoxia pe tărâm american, chemându-ne pe toți să urmăm această ortodoxie și să o mărturisim”, a spus părintele mitropolit.

„Cu toții suntem ucenici ai Sf. Ioan Casian, ai Sf. Cuv. Gherman și Sf. Gherman din Alaska. Suntem ortodocși, iar ucenicii lor sunt chemați să fie mărturisitori ai credinței creștine în lume”.

„Suntem chemați să dăm mărturie despre credința noastră ortodoxă. A fi creștin azi nu e ușor, dar avem tradiția părinților din Egipt, din Palestina, din Dobrogea, din Rusia, din toate locurile sfinte ale creștinătății. Aceștia se roagă pentru noi să ne mărturisim cu toții credința creștină în unitate”, a adăugat Înaltpreasfințitul.

Mitropolitul celor două Americi în biserica românească din San Antonio, Texas. Foto credit: Biserica Ortodoxă Română Sf. Ioan Casian

Mitropolitul celor două Americi a făcut referire la unitatea Bisericii în prezent: „Știți că unitatea Bisericii noastre Ortodoxe este încercată puternic chiar și azi. Trebuie să ne rugăm pentru refacerea unității Bisericii noastre Ortodoxe, ca să ne putem ruga împreună, așa cum am făcut și astăzi aici”.

Ce înseamnă Biserica

„Sfântul Ignatie spunea în al doilea secol creștin că Biserica este acolo unde se găsesc toate cele trei ranguri ale ierarhiei, episcopii, preoții și diaconii, împreună cu toți credincioșii din regiunea respectivă”, a mai explicat Mitropolitul Nicolae.

„Biserica Ortodoxă înseamnă unitate, înseamnă ocazia de a ne ruga împreună ca frați și surori, chiar dacă în limbi diferite, dar aflându-ne la un loc și aducând aceeași jertfă și împărtășindu-ne din același potir. Aceasta este unitatea Biserici Ortodoxe, care azi este fracturată”.

La final, părintele mitropolit le-a atras atenția credincioșilor că toți sunt responsabili pentru unitatea Bisericii. „Știu că toți cei care stați aici vă gândiți că nu voi sunteți responsabili pentru această tragedie, ci noi, slujitorii altarului. Din nou vă spun că nu aceasta este Biserica”.

Toți sunt responsabili pentru unitatea Bisericii

„Poate că noi avem mai multe responsabilități decât voi, dar Biserica nu este formată numai din episcopi, preoți și diaconi. Biserica suntem toți. Cu toții suntem responsabili pentru păstrarea unității Bisericii Ortodoxe. Toți suntem responsabili”.

Mitropolitul a îndemnat la rugăciune pentru unitatea în duh, în adevăr și în slujire:

„Avem nevoie să ne rugăm fierbinte lui Dumnezeu și să-i cerem să ne ajute să depășim împreună aceste diviziuni, să ne ajute să revenim la unitatea Bisericii noastre, pentru a avea din nou ocazia de a sluji împreună în fața fraților și surorilor noastre”.

El i-a sfătuit la final pe credincioși să se roage atât pentru familiile lor, cât și „pentru frații și surorile noastre din Biserica Ortodoxă din întreaga lume, pentru cei responsabili și cei mai puțin responsabili de această tragedie, să-l rugăm fierbinte pe Dumnezeu să ne îndrume spre calea cea dreaptă”.

Foto credit: Biserica Ortodoxă Română Sf. Ioan Casian

Comentarii Facebook


Știri recente