Mitropolitul Irineu a sfințit o biserică închinată Sf. Ier. Nifon, ale cărui moaște sunt la Catedrala din Craiova

Mitropolitul Irineu al Olteniei a sfințit marți o biserică din Târgu Jiu închinată Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului. „Sunt cel mai îndreptățit să mă bucur că biserica aceasta este dedicată unui sfânt care își are sfintele moaște la Catedrala Mitropolitană din Craiova”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

„Ziua de astăzi este o împlinire și o fericire care va rămâne multă vreme întipărită în sufletele și inimile noastre. Astăzi se împlinesc 14 ani de când am pus piatra de temelie a acestei sfinte bisericii, perioadă de trudă, de hărnicie și de multă osteneală.”

„Sfințirea unei biserici are o slujbă deosebită și o rânduială mult mai complexă față de alte sfințiri din Biserica noastră. În momentele de rugăciune, am chemat pe Duhul Sfânt, care pretutindenea este și toate le împlinește, ca să sfințească lucrarea noastră”, a mai explicat Înaltpreasfinția Sa.

Mitropolitul Irineu a sfințit Biserica „Sf. Ier. Nifon” din Târgu Jiu marți, 21 mai 2024. Foto: Mitropolia Olteniei

„Așadar, această casă a lui Dumnezeu este lăcaș primitor al tuturor credincioșilor. În biserică, dacă venim cu credință, vom primi răspuns cererilor noastre pentru că Dumnezeu este cu noi până la sfârșitul veacurilor.”

„Credința noastră este apostolică”

Părintele Mitropolit Irineu a amintit, în a doua parte a cuvântului, de rolul deosebit de important al Sfinților Constantin cel Mare și mama sa, Elena, în istoria creștinismului.

„Sf. Împărați Constantin și Elena s-au născut în regiunea noastră și fac parte din strămoșii noștri, care au primit credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos de la Sfântul Apostol Andrei și de la episcopii care au învățat cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

„De aceea, credința noastră este apostolică. Noi nu am primit învățătura târziu în istorie, ci am primit-o de la Sfinții Apostoli. Sf. Împărați au fost cu adevărat credincioși, binecuvântați de Dumnezeu și în același timp apărători ai credințe noastre strămoșești.”

„Sf. Împărați Constantin și Elena au dat libertate creștinilor și prin semnarea unui edict au aprobat ca religia noastră să fie liberă în tot Imperiul Roman. De atunci s-au construit biserici, creștinii nu au mai fost persecutați și au putut să aducă în biserici laudă lui Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Olteniei.

„Sfânta cruce, semnul descoperit Sf. Constantin, este legată de Învierea Mântuitorului Hristos. Sf. Constantin a dat libertate ca în tot locul să se cinstească Mântuitorul, iar pe biserici să se ridice semnul Sfintei Cruci.”

Distincții pentru sprijinitori

IPS Irineu le-a oferit distincții sprijinitorilor implicați în finalizarea lucrărilor la Biserica „Sf. Ier. Nifon” din Tg. Jiu, jud. Gorj. Slujba și ceremonia de acordare a distincțiilor au avut loc marți, 21 mai 2024. Foto: Mitropolia Olteniei

Părintele Ionel Cîmpeanu, Protopop de Târgu Jiu – Sud, a citit Actul de sfințire. Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Sandu Gheorghe și părintele slujitor Vasiloniu Liviu au fost ridicați la rangul de iconom stavrofor.

În semn de apreciere pentru sprijinul oferit lucrărilor de înfrumusețare a bisericii, Marcel Laurențiu Romanescu, primarul din Târgu Jiu, a primit „Crucea Sfântului Nicodim” clasa I pentru mireni, iar alți ctitori, Adrian Dăianu, Ion Sorin Besoi, Marian Cică, Irinel Lișiță și Albert Dorin Avram, au primit Gramate chiriarhale de mulțumire.

Potrivit actului de sfințire, piatra de temelie a bisericii din Parohia „Sf. Ier. Nifon” a fost pusă tot într-o zi de pomenire a Sf. Împ. Constantin și Elena. Între anii 2021-2024 au fost realizate lucrările de pictură în tehnica fresco.

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente