În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă într-o lume globalizată și secularizată.

Organizat în perioada 16-26 iunie 2016 la Academia Ortodoxă din Creta, Sfântul și Marele Sinod a fost prezidat de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a participat la toate lucrările Sinodului.

Principalele teme abordate în cadrul ședințelor de lucru au fost: unitatea Bisericii Ortodoxe și mărturisirea de credință, importanța dialogului intercreștin și interreligios, secularizarea, căsătoria, științele naturii, tehnologia și criza ecolo

gică, respectul față de semeni, politica, tineretul și deschiderea față de lume.

Provocările cu care s-au confruntat Bisericile Ortodoxe în acești ani au arătat tocmai necesitatea reluării și cooperării tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale, explica în 2021 Pr. Viorel Ioniță pentru Basilica.ro.

„Numai pe această cale ele pot asigura credibilitatea mărturiei Bisericii Ortodoxe celei Una a lui Iisus Hristos în lumea de astăzi”.

Chiar dacă Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei și Georgiei au lipsit de la lucrări, observațiile lor au fost integrate ca îmbunătățiri în documentele prezentate plenului spre amendare și aprobare.

Ebook | Întrebări și răspunsuri despre Sfântul și Marele Sinod din Creta

Foto credit: arhivă Basilica.ro


Știri recente