PS Timotei a sfințit noua biserică din localitatea prahoveană Chițorani

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică slujba de sfințire a noii biserici din localitatea prahoveană Chițorani și Sfânta Liturghie la altarul exterior al lăcașului de cult.

În localitate există două biserici istorice, biserica Mănăstirii Chițorani, cu o istorie de peste 600 de ani, și Biserica „Sfântul Stelian”, ctitorită în urma cu 200 de ani.

Din cauza faptului că fostul lăcaș de cult al parohiei prezenta riscuri și deteriorări structurale a fost luată decizia de construire a unei noi biserici. Astfel, piatra de temelie a fost sfințită în anul 2013.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a explicat, în timpul Sfintei Liturghii, însemnătatea Duminicii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, pe care a numit-o drept „o altă Duminică a Ortodoxiei”.

„Dacă la începutul Postului Mare părinții Bisericii au așezat o Duminică care ne amintește despre una dintre biruințele Ortodoxiei la jumătatea veacului al IX-lea, după încercările iconoclasmului, și această Duminică ne amintește despre o altă biruință a Bisericii în lupta cu ereziile, în lupta cu potrivnicii mărturisirii adevăratei credințe”, a spus ierarhul.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat tuturor celor care au contribuit la edificarea lăcașului de cult și le-a oferit acestora ordine și distincții.

Astfel, pr. paroh Laurențiu Petre a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul comunei Bucov, din care face parte și localitatea Chițorani, Ion Savu, a primit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni.

Totodată, Viceprimarul comunei Bucov, Nicolae Nicolaescu, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni.

În același timp, Teodor Sahanschi și Ștefan Stere au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni, iar prezbitera Eugenia Petre a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”.

Consiliul și Comitetul Parohial au primit, de asemenea, Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, respectiv Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Știri recente