Mitropolitul Basarabiei: În timpul pelerinajului, Dumnezeu și omul se caută reciproc

Mitropolitul Basarabiei a acordat TVR Moldova un interviu în care vorbește despre spiritualitatea creștină, rolul Bisericii în păstrarea identității românești și pelerinajul la Sfânta Parascheva. „Pelerinajul este o manifestare spirituală prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. În timpul pelerinajului, Dumnezeu și omul se caută reciproc”, a spus ierarhul.

„Dintotdeauna, omul a căutat să pășească pe locuri sfinte, să atingă moaștele sfinților în care s-a arătat prezența sfințitoare a lui Dumnezeu. Prin aceasta, pelerinul dorește să-și intensifice iubirea și credința sa pentru Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Petru.

„În Sfânta Scriptură găsim multe exemple de pelerinaj, începând cu Avraam, care părăsește patria sa, Urul Caldeii, și pleacă într-o țară îndepărtată, pe care Dumnezeu i-a promis-o, Canaan. Hristos, în timpul activității Sale pământești, a practicat pelerinajul la Ierusalim, în copilărie cu Fecioara Maria și dreptul Iosif, iar mai apoi împreună cu Apostolii și Ucenicii Săi.”

„În locurile de pelerinaj vin oameni diferiți din multe regiuni ale lumii. De asemenea, motivațiile și dorințele lor sunt diferite”, a precizat părintele mitropolit. „Vârstele, starea socială, gradul de cultură, intensitatea credinței, sensibilitatea spirituală – toate sunt diferite. Un singur lucru au în comun – toți îl caută pe Dumnezeu.”

Biserica, liant al românilor de pretutindeni

Întrebat despre rolul Bisericii în păstrarea unității de neam, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a declarat că „Biserica a fost dintotdeauna o păstrătoare a tradițiilor neamului. Ea a fost prezentă pe parcursul istoriei la toate evenimentele semnificative care au format poporul român”.

„Diaspora Patriarhiei Române reprezintă o punte între casă și alte meleaguri. Desigur, Noi în Basarabia, suntem acasă, căci suntem parte din trupul cel mare al României. Lucrarea noastră este de a menține vie identitatea noastră de neam, credință și cultură românească”, a spus părintele mitropolit.


Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 15 noiembrie 1923. La acea dată, cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.

Mitropolia Basarabiei a fost desființată în 1944, după ocupația sovietică în Basarabia. A fost reînființată în 14 septembrie 1992, prin decizie a Sfântului Sinod și recunoscută oficial de guvernul Republicii Moldova în 30 iulie 2002, după o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Sursa foto: TVR Moldova

Comentarii Facebook


Știri recente