Mesajul Secretarului de Stat pentru Culte la Simpozionul de Teologie Canonică și Drept Bisericesc de la Palatul Patriarhiei

Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, participă la simpozionul de teologie organizat la Palatul Patriarhiei în memoria Pr. prof. Liviu Stan.

În prima zi a evenimentului, Ciprian Olinici a transmis un mesaj în care a evidenţiat contribuţia Pr. prof. Liviu Stan în Teologia Canonică și Dreptul Bisericesc. 

Mesajul integral:


Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la simpozionul dedicat Pr. Prof. Univ. Dr. Liviu Stan, un act de istorie, teologie, cultură și memorie.

Continuator al principiilor șaguniene, fidel fondului canonico-eclesial al tradiției ortodoxe, având valența dialogului, atât a celui inter-confesional cât și a celui interreligios, preotul profesor Liviu Stan este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari canoniști români.

Lucrarea sa de referinţă, Ontologia juris (Sibiu, 1943), centrată pe evidențierea valorii şi importanţei fundamentale a dreptului în sine, atât în viaţa civilă cât şi în cea bisericească, constituie și temelia viziunii sale despre relația dintre Biserică și Stat.

Desigur, perioada tulbure din punct de vedere istoric și social în care și-a desfășurat activitatea a constituit o provocare în sensul definirii termenilor și conceptelor în contextul ideologiilor extremiste străine Bisericii, neocolind disputele teologice ale vremii, nici diferitele păreri şi concepţii teologice cu privire la raporturile dintre Stat și Biserică.

În acest succint mesaj îmi propun să punctez repere din activitatea preotului profesor Liviu Stan în cadrul Ministerului Cultelor.

Vasta expertiză canonico-juridică în domeniul bisericesc și civil l-a recomandat pentru postul de secretar general și director al Ministerului Cultelor, în care a activat între anii 1940-1941. Începând cu 20 martie 1940, Ministerul Cultelor şi Artelor s-a unit cu Ministerul Educaţiunii Naţionale, sub titulatura Ministerul Educaţiunii Naţionale, Cultelor şi Artelor.

Această perioadă, cu ample transformări sociale și politice cauzate de război și ideologiile extremiste, a fost și una în care recrudescența opresivă a statului asupra vieții religioase s-a simțit din plin. Imixtiunea în viața cultelor și asociațiilor religioase a culminat cu un control strict al manifestărilor religioase și al personalului de cult.

Tot în această perioadă erau întocmite rapoarte privind activitatea Bisericii Ortodoxe, erau analizate solicitări de autorizaţii pentru strângerea de colecte, avize pentru Instanţele de judecată bisericească, și erau deschise numeroase anchete în legătură cu neregulile înregistrate în administrarea unor fonduri de către culte și asociații religioase.

În arhivele instituției noastre nu am putut găsi, din păcate, prea multe informații despre acțiunile de serviciu ale preotului profesor Liviu Stan. Această primă etapă de activitate a sa în cadrul Ministerului Cultelor se încheie în anul 1941.

Cea de-a doua perioadă când preotul profesor Liviu Stan a lucrat la Ministerul Cultelor a fost între anii 1945-1959.  Acesta a îndeplinit funcția de referent tehnic de specialitate în cadrul Direcției Studii, Documentare și Publicații.

Direcția avea ca atribuții studierea și elaborarea de materiale privind legislaţia religioasă, personalul şi patrimoniul cultelor, relaţiile externe ale cultelor și publicaţiile cultelor. În această perioadă, la Ministerul Cultelor a fost elaborat Decretul pentru regimul general al cultelor religioase, adoptat în 04 august 1948.

În același an, concomitent cu adoptarea Legii cultelor, prin Decretul nr. 178 din 03 august, Ministerul Cultelor avea să se reorganizeze ca „serviciul public prin care Statul îşi exercită dreptul de supraveghere şi control pentru a garanta folosinţa şi exerciţiul libertăţii conştiinţei şi libertăţii religioase”.

Era extins dreptul de supraveghere şi control prin „delegaţi speciali” pe lângă organele centrale sau pe lângă aşezămintele cultelor. Astfel, Ministerul Cultelor se ocupa de „supravegherea şi controlul asupra cultelor religioase şi tuturor organismelor acestora, al învăţământului religios special pentru pregătirea deservenţilor, al patrimoniului artistic religios, al bunurilor de provenienţă cultică, precum şi de aprobarea de noi comunităţi religioase, parohii sau unităţi administrative şi al bugetelor entităţilor religioase”.

În această perioadă preotul profesor Liviu Stan a avut misiunea dificilă de acomodare a legislației bisericești la noile realități juridice impuse de regimul comunist. Acomodarea prevederilor Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române la noua legislație referitoare la organizarea cultelor a fost cu adevărat marea provocare la care preotul profesor Liviu Stan a trebuit să găsească cele mai bune soluții juridico-canonice, fapt reflectat în Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române din anul 1949.

În acest context și-a demonstrat măiestria prin păstrarea unui echilibru între tradiția canonico-juridică ortodoxă și prevederile legii cultelor din 1948.

În anul 1957 Ministerul Cultelor este transformat în Departamentul Cultelor, organism care avea să funcționeze pe lângă Consiliul de Miniştri, ca urmare a H.C.M. nr. 435 din 21 martie 1957. În perioada următoare a fost înăsprit controlul statului asupra cultelor religioase, iar din noua structură a Departamentului Cultelor trebuiau eliminați  clericii sau profesorii de teologie.

Astfel, la restructurarea personalului din anul 1959 preotul profesor Liviu Stan este înlăturat din Departamentul Cultelor. Această ultimă perioadă a fost una extrem de dificilă deoarece supravegherea și controlul cultelor, deopotrivă cu cenzura publicațiilor religioase ajunseseră la paroxism.

Toate perioadele în care preotul profesor Liviu Stan a lucrat în cadrul Ministerului Cultelor, respectiv Departamentul de Stat pentru Culte, au fost cu siguranţă printre cele mai problematice, complexe şi sensibile din istoria relaţiilor dintre Stat şi Culte în ţara noastră.

Cunoașterea personalităților care au fost implicate în istoria relațiilor Stat-Culte și au contribuit activ la definirea principiilor de organizare și funcționare a cultelor în perioade istorice dificile reprezintă o datorie a noastră, a tuturor, celor ce trăim astăzi pe deplin libertatea de a ne manifesta credința religioasă.

Adresez felicitări organizatorilor acestui simpozion și îi asigur de sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte în vederea organizării și altor evenimente cultural-religioase care pot pune în valoare și defini principii fundamentale ale vieții religioase din România.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente