Mănăstirea Petru Rareș și-a sărbătorit hramul de Sf. Mărturisitori Ardeleni

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița, și-a sărbătorit miercuri ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori și Mucenici Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară. În omilia sa, el a amintit cât de greu le-a fost ierarhilor și credincioșilor ortodocși din Transilvania secolului al XVIII-lea, când autoritățile vremii puneau mari presiuni asupra lor pentru a se uni cu Biserica Romano-Catolică.

Mitropolitul Ardealului a afirmat că sfinții sărbătoriți au fost modele de credință și mărturisire.

„Să luptați pentru credința dată sfinților odată pentru totdeauna”, a îndemnat el credincioșii.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. Un grup de credincioase din Parohia Salva, îmbrăcate în straie populare specifice Țării Năsăudului, au interpretat pricesne.

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” a fost înființată în 2014, la inițiativa Părintelui Mitropolit Andrei și a credincioșilor. Este situată la poalele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș.

Domnul și soția sa, Elena Doamna, au ctitorit mai multe locașuri de închinare (printre care mănăstirile Probota și Râșca) și au susținut renovarea mănăstirilor Moldovița, Bistrița, Humor (în Moldova) și Caracalu (în Sf. Muntele Athos).

Părintele protosinghel Teofan Timiș, starețul mănăstirii, a coordonat construcția unei case monahale, a unui paraclis și, de curând, a demarat lucrările la biserica de zid a mănăstirii a aflată în prezent la cota 0 (au fost turnate fundația și placa).

Foto credit: Mitropolia Clujului / Dumitru Cucură

Comentarii Facebook


Știri recente