Lucrările de restaurare la Biserica Nașterii Domnului din Betleem s-au încheiat chiar înainte de hram

Biserica Nașterii Domnului din Betleem a fost restaurată în ultimele cincisprezece luni, prin recondiționarea mozaicurilor, a picturii, a acoperișului și a altor părți din lăcașul de cult.  

În total 125 de metri pătrați de mozaicuri originale, dintre cei peste 2000 de metri pătrați, datând din perioada Cruciadelor, între  anii 1154 și 1169, au fost restaurați cu meticulozitate. Restul, din nefericire, a dispărut deja, a fost erodat de timp, de umiditate, cutremure și războaie, informează Activenews.

Mozaicul restaurat din interiorul lăcașului de cult.

În naos pot fi văzuți în mozaic șapte îngeri auriți, care par a fi așezați pe un covor verde strălucitor. Fiecare înger este plasat între ferestrele care simbolizează lumina divină: una dintre ele a fost descoperită chiar în timpul lucrărilor de restaurare, sub un strat de ipsos.

„Aceste mozaicuri au fost restaurate cu foiță de aur plasată între două plăci de sticlă”, a declarat Marcello Piacenti, supraveghetorul restaurării.

Afif Tweme, consultant al Comitetului prezidențial palestinian pentru restaurarea bisericii speră că populația creștină din Betleem, din ce în ce mai mică, va vedea în asta un semnal puternic pentru a rămâne în orașul nașterii lui Hristos.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri creștine de închinare. A fost ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nașterii Domnului este și una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume păstrate până astăzi.

În absența unui acord între cele trei denominații – catolici, greci ortodocși și armeni – care conduc biserica, clădirea nu a fost restaurată niciodată de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Foto credit: Pravmir

Comentarii Facebook


Știri recente