Anul acesta, orașul Ploiești devine Capitala Tineretului din România. Titulatura a fost câștigată printr-un program intitulat „Ploiești, Let’s PLAY”, unde cuvântul PLAY este un acronim pentru „Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth”.
Programul este structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.
Un premiu în valoare de 50.000 euro oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, ajută la finanțarea și implementarea proiectelor propuse.
„Tinerii sunt o resursă și o inspirație pentru orice oraș care vrea să își redefinească viziunea prin nevoile noii generații, pentru că ei vor fi cei care îl vor transforma și vor crea contextul unei stări de bine pe termen lung, alternativa fiind sumbră: declinul demografic, pierderea de talent și regresia urbană, în general”, a declarat András Farkas, Director Strategic al programului „Capitala Tineretului din România 2024”.
„Dar Ploiești dovedește că a înțeles acest lucru, la nivel de autoritate locală, alți factori de decizie, oameni din sectorul privat, toți sunt pregătiți să investească în tineri. Iar tinerii, așa cum au demonstrat și astăzi, sunt pregătiți să fie parte a acestei călătorii, sper eu, magnifice.”
Programul a demarat deja de anul trecut, cu mai multe evenimente dedicate tinerilor, cum ar fi activități de dezvoltare personală (curs de prim ajutor de exemplu) sau evenimente culturale.
Evenimente la începutul anului 2024
Anul acesta, sub egida Programului „Ploiești #LetsPLAY”, au fost deja anunțate două evenimente:
- prima conferință YOUth Talks – Meet the Ambassadors (23 ianuarie 2024, ora 16:00), la care vor vorbi Rectorul și Prorectorul Universității Petrol-Gaze din Ploiești — conf. univ. dr. ing. Alin Diniță și conf. univ. dr. Alina Brezoi (rezervă-ți locul aici);
- Gala Tineretului Prahovean, ediția a II-a (fă o nominalizare aici).
Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului.
Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.
Programul național Capitala Tineretului din România
Capitala Tineretului din România este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special.
În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.
Capitala Tineretului din România în 2025 va fi Vasluiul.
Foto credit: Facebook / Fundația Județeană pentru Tineret Prahova
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews