La Oradea a fost dezvelit un bust al Episcopului martir Nicolae Popovici

În curtea bisericii Oradea Vii CFR, numită și „Biserica albastră”, a fost dezvelit luni un bust al Episcopului martir Nicolae Popovici (1903-1960), cel care a aşezat piatra de temelie a lăcaşului de cult. 

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Episcopului Sofronie al Oradiei şi a Episcopului Siluan al Ungariei, cu participarea sculptorului monumentului, a mai multor clerici şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale. 

După intonarea imnurilor României și Uniunii Europene, interpretate de Corul „General Traian Moșoiu” din Oradea, și dezvelirea statuii, de elevi militari români din Poliția de Frontieră, a urmat sfințirea monumentului care îl reprezintă în mărime naturală pe Episcopul Nicolae Popovici, fost Episcop de Oradea. 

La eveniment, PS Sofronie a vorbit despre dragostea de Dumnezeu şi neam a Episcopului martir Nicolae Popovici, precum și despre pătimirile și jignirile prin care a trecut ierarhul comemorat în viața și activitatea sa de arhiereu.

A luat cuvântul şi PS Siluan care a subliniat importanţa evenimentului pentru generațiile de astăzi și de mâine și pentru vremurile pe care le trăim, prin modelul pe care Episcopul Nicolae Popovici îl poate inspira.

Au fost depuse coroane de flori din partea Facultății de Teologie, a Liceului Ortodox și a Protopopiatelor din Episcopia Oradiei, iar Corul „Diacon Nicolae Firu”, al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și câțiva interpreți de muzică populară au cântat cântece românești tradiționale și patriotice.

Ceremonia de dezvelire a bustului fostului episcop de Oradea a fost precedată de slujba parastasului.

Episcopul martir Nicolae Popovici 

Episcopul martir Nicolae Popovici a fost Episcop al Oradiei între 1936-1950, în anii grei de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial și de ocupație a Ardealului de Nord. După 1940 a fost scos din scaun și exilat o vreme la Beiuș, apoi la Mânăstirea Cheia, din județul Prahova, unde a fost supravegheat, șicanat și batjocorit de organele de ordine și represiune comuniste și bolșevice, din acea perioadă, până când și-a dat obștescul sfârșit, la vârsta de 57 de ani, tot la Mânăstirea Cheia.

A fost înmormântat în satul său natal Biertan, din județul Sibiu, osemintele sale fiind readuse la Oradea și așezate în Biserica cu Lună în data de 23 august 1992, după schimbarea de regim din România. 

Foto credit: Episcopia Ungariei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente