Irmologhionul Calofonicon al Cuviosului Macarie Ieromonahul va fi publicat la sfârșitul săptămânii

Volumul renumitului protopsalt Macarie Ieromonahul care reproduce manuscrisul românesc din anul 1833 intitulat „Irmologhionul Calofonicon” va fi publicat la sfârșitul acestei săptămâni la Editura Universității Naționale de Muzică din București, prin Centrul de Studii asupra Muzicilor secolului al XIX-lea/Centre for Nineteenth-Century Music Studies (CNCMS).

Irmologhionul calofonicon este carte în notație psaltică ce cuprinde o selecție din irmoasele canoanelor sărbătorilor de peste tot anul, așezate după ehuri, în varianta unor „cântări împodobite, înfrumusețate”.

Manuscrisul Irmologhion calofonicon al lui Macarie Ieromonahul (BAR, ms. rom. 1685, „scris cu însuși mâna sa în Monastirea Neamțului, anul 1833”), cuprinde 120 irmoase, „frumos viersuitoare”.

„Sunt profund recunoscător pentru sprijinul oferit de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, ierarh iubitor al muzicii de tradiție bizantină. Îi mulțumesc, de asemenea, părintelui Sorin-Daniel Dumitrescu și prietenilor noștri de la Elit Funerare pentru susținerea proiectelor specializării Muzică bizantină a UNMB, printre care se numără și cel de față”, transmite Președintele Asociației Revivart, Cătălin Cernătescu.

„Îi aduc calde mulțumiri părintelui Ioan Butnaru de la Chilia „Buna-Vestire” – Lacu din Sf. Munte Athos pentru contribuțiile valoroase la culegerea muzicii din manuscris, grafica și aspectul de ansamblu al cărții. Părinților Virgil Ioan Nanu și Florin Leonte le mulțumesc pentru răbdarea cu care au corectat și au notat isocratima pentru întregul volum”.

„Aceleași mulțumiri le aduc și părintelui Romanos (Grammenos) Karanos de la Colegiul Holy Cross din Boston pentru sugestiile editoriale privitoare la textele de limbă engleză care însoțesc volumul”.

„Nu în ultimul rând, le mulțumesc celor doi alumni ai specializării Muzică bizantină din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, Mircea Ionuț Radu și diac. Mihai-Cosmin Bogdan, pentru entuziasmul, răbdarea și implicarea dovedite în procesul de tehnoredactare a cărții”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 An Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Macarie Ieromonahul (1770-1836)

Era originar din satul Perieți, Ialomița, născut în jurul anului 1770. La sugestia mitropolitului Dionisie Lupu, ieromonahul Macarie a început opera de traducere din limba greacă a cântărilor bisericești în grai românesc.

În acest scop a tipărit la Viena, între anii 1822-1823, trei cărți de cântări bisericești „după noua sistemă” și anume: Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul.

Până în anul 1829, toate orașele din județele Țării Românești aveau școli de muzică în limba poporului, după metoda ieromonahului Macarie; iar cărțile sale au ajuns la toate seminariile și mănăstirile vremii, din Moldova, Transilvania și Banat.

Cuviosul Macarie Ieromonahul era și un bun compozitor de cântări bisericești și un „patriot râvnitor”. El este primul compozitor de imnuri școlare românești.

Foto credit: Facebook / Asociația Revivart

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente