Interviu cu parohul românilor din Istanbul: Frumusețea și roadele misiunii fac provocările lipsite de importanță

Interviu cu parohul românilor din Istanbul

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Basilica.ro, părintele Sergiu Vlad, parohul comunităţii ortodoxe româneşti din Turcia spune că „frumusețea misiunii și roadele acesteia fac provocările cu care mă confrunt să fie lipsite de importanță și chiar să trec cu ușurință peste tot ceea ce poate constitui un obstacol”.

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Hasköy a Parohiei Ortodoxe Române din Istanbul, ctitorie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, își cinstește ocrotitoarea vineri, 26 iulie.

La eveniment este anunțată prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, un apropiat al poporului român, cel care a oferit spre folosință acest lăcaș de cult comunității românești.


Basilica.ro: Vă aflaţi printre românii din Turcia de mai mulţi ani, care sunt principalele provocări ale misiunii ecleziale desfăşurate acolo?

Pr. Sergiu Vlad: Stabilirea mea în Turcia este legată de misiunea încredințată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de a reprezenta Patriarhia Română în calitate de preot pentru Parohia Ortodoxă Română din Turcia. Mi-am început activitatea la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi, ctitoria brâncovenească din cartierul Hasköy, Istanbul, pe 25 decembrie 2009.

Frumusețea misiunii și roadele acesteia fac provocările cu care mă confrunt să fie lipsite de importanță și chiar să trec cu ușurință peste tot ceea ce poate constitui un obstacol.

Pot să vă dau ca exemplu unul dintre multele cazuri ale românilor care trăieasc în Turcia: un român care  nu s-a mai spovedit de 20 de ani pentru că trăiește într-o zonă a Turciei aflată la mare depărtare de o biserica ortodoxă  mi-a mulțumit cu lacrimi în ochi că am ajuns în zona lui și s-a spovedit, a participat la Sfânta Liturghie și s-a împărtășit, făcându-mă să simt slujirea mea ca preot misionar ca pe un dar folositor oamenilor.

Am avut posibilitatea de a sluji în orașe precum Izmir și Ankara pentru românii aflați în aceste zone. În anul 2010 am săvârșit prima Sfântă Liturghie în limba română în Izmir și am simțit bucuria cu care românii prezenți la slujbă au înălțat rugăciuni.

Basilica.ro: Ce reprezintă Biserica pentru un tânăr român din Turcia? Este Biserica şi un pilon identitar pentru românii din diaspora?

Pr. Sergiu Vlad: Biserica este un factor identitar pentru tinerii din diaspora din Turcia.

Parohia Românească din Turcia este este un liant al românilor din Istanbul care duminică de duminică și în zilele de sărbătoare vin la biserica ctitorită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, pentru a se ruga și pentru a-și păstra tradițiile, cultura și spiritualitatea românească. Biserica Ortodoxă Română, prin reprezentanțele ei din diasporă ilustrează atât de bine definiția dată de poetul național Mihai Eminescu care a  numit Biserica Ortodoxă „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei și unitatea etnică a poporului (…)[i]”.

Basilica.ro: La hramul închinat Sfintei Paraskevi va participa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, un apropiat al poporului român. Vorbiţi-ne despre ajutorul oferit de Sanctitatea Sa comunităţii româneşti din Turcia.

Pr. Sergiu Vlad: La data de 26 iulie, comunitățile română și greacă sărbătoresc hramul principal al ctitoriei brâncovenești, pe Sfânta Muceniță Paraschevi Romana.

Și în acest an, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, va încununa prin prezența Sa acest eveniment ales alături de un sobor de preoți. Suntem recunoscători Sanctității Sale pentru sprijinul pe care ni l-a acordat în privința bisericii Sf. Mc. Paraschevi pe care ne-a dat-o în folosință începând cu anul 2004.

Totodată Sanctitatea Sa ne poartă de grijă sprijinind slujbele de la Izmir și Ankara, punând la dispoziția românilor, ori de câte ori este necesar, un locaș de cult pentru săvârșirea slujbelor religioase, Sfintelor Taine și ierurgiilor.

Trebuie să menționez că începând cu anul 2012, pe 1 octombrie  de Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, Sanctitatea Sa ne-a pus la dispoziție în fiecare an biserica din Vlaherne, pentru ca pelerinii și românii din Istanbul să înalțe rugăciuni Maicii Domnului, slujba fiind săvârșită în limba română.

Grație bunelor relații dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Română credincioșii români din Turcia își pot păstra credința, tradițiile, spiritualitatea și pot înălța rugăciuni în biserica Sfânta Mc. Paraschevi.


Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Hasköy

Lăcaşul de cult de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.

Reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română privind folosirea bisericii Sfânta Muceniţă Paraschevi de comunitatea ortodoxă română a avut loc în 13 martie 2015.

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Tot în lăcşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. Ea a suferit moarte martirică aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni şi este prăznuită în 30 aprilie.


Notă:

[i] Mihai Eminescu, Timpul, 14 august 1882, în „Opere”, Editura Academiei Române, București, 1989, vol. 13, pp. 168-169.


Foto credit: Facebook / Sergiu Vlad

Comentarii Facebook


Știri recente