Reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română privind folosirea bisericii „Sf. Mc. Paraskevi”– Istanbul

La Istanbul a avut loc vineri, 13 martie 2015, reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română privind folosirea bisericii Sfânta Muceniţă Paraskevi din Pikridion – Istanbul, Turcia, de către comunitatea ortodoxă română de aici, pe o perioadă de cinci ani. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, reprezentantul Patriarhiei Române a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Vizita la Istanbul a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal a avut loc în contextul semnării prelungirii acordului dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Română pentru ca românii din Istanbul să poată participa în continuare, în fiecare duminică și zi de sărbătoare, la biserica Sf. Mc. Paraskevi – ctitorie brâncovenească.

La invitația Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, vineri, 13 martie 2015, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a participat la slujba Acatistului Maicii Domnului de la biserica Vlaherne. Slujba Acatistului a fost oficiată de către Patriarhul Ecumenic.

Atât în biserică, cât și în trapeza bisericii Vlaherne, Sanctitatea Sa a adresat în mesajul său salutări frățești Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a rememorat istoria înființării comunităţii ortodoxe românești din Istanbul, precum și vizita vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist în anul 2004, când a avut loc deschiderea oficială a bisericii Sf. Mc Paraskevi. De asemenea, Sanctitatea Sa a amintit cu bucurie și de vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din anul 2009 când a fost reînnoit acordul pentru comunitatea românească din Turcia.

Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul, în alocuțiunea sa, a transmis gratitudinea și urările frățești din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidențiind importanța bisericii Vlaherne în conștiința și credința românilor prin minunea petrecută în acest loc.

Reînnoirea acordului dintre cele două Patriarhii a fost semnat, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru o perioadă de cinci ani, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar din Partea Patriarhiei Ecumenice de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Stephanos de Kallioupolis și Madytos, Episcop vicar patriarhal, și de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gennadios de Sassima.

Informaţiile au fost oferite de Pr. Dr. Sergiu-Marcel Vlad.

Comentarii Facebook


Știri recente