Înaintemergătorul a știut să se micșoreze pentru a-I face loc lui Hristos: Hram la Mănăstirea Plumbuita

„Mărturisindu-L pe Hristos, Sf. Ioan Botezătorul a lăsat ca viața lui să se micșoreze tot mai mult, ca să facă loc lui Mesia, lui Hristos”, a spus Arhimandritul Paisie Teodorescu vineri, la hramul istoric al Mănăstirii Plumbuita din Capitală. Acesta este încă un motiv pentru care Înaintemergătorul Domnului a fost mare între oameni.

„Lumina lui Ioan a început să scadă, să apună, atunci când Iisus Hristos, Lumina lumii, Și-a început misiunea sa pe pământ. Aceasta a fost vocația lui Ioan: a vestit pe Domnul, a pregătit calea. Dar, când a venit Domnul, Ioan s-a micșorat pe sine, s-a smerit pe sine” a explicat părintele vicar patriarhal.

Deși viața sfântului a fost „atât de măreață, atât de puternică, încât mulți credeau că el este Mesia”, el „s-a smerit pe sine până acolo încât a ajuns în întunericul unei închisori”, a mai spus părintele arhimandrit.

„Tot el a fost cel care L-a prezentat, a spus ucenicilor său: Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii. Iar doi dintre ucenicii său, ne spune Scriptura, auzindu-l pe Ioan, au plecat de la el și s-au dus la Iisus și au fost primi apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Deci Ioan a fost cel care L-a arătat pe Iisus mai întâi apostolilor”, a cocnluzionat Arhimandritul Paisie Teodorescu.

Mănăstirea Plumbuita din Capitală și-a serbat hramul istoric vineri, 24 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Vicarul patriarhal a fost delegat de Patriarhul României la hramul istoric al sfântului așezământ, unde a transmis „binecuvântarea și prețuirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel” pentru mănăstirea care „a traversat istoria, deși a trecut prin multe greutăți în cele aproape cinci secole de existență și astăzi putem vedea că revine strălucirea pentru care a fost menită de la ctitorirea sa”.

Părintele Arhimandrit a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii, avându-i alături pe Protosinghelul Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita, pe Arhimandritul Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț pe Protosinghelul Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov, pe Protosinghelul Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din București și pe părinții consilieri patriarhali George Grigoriță, Costin Spiridon și Ion Dragomir.

Arhim. Paisie Teodorescu a fsot delegatul Părintelui Patriarh Daniel la Mănăstirea Plumbuita din Capitală, care și-a serbat hramul istoric vineri, 24 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor, binefăcătorilor și monahilor din obște plecați la cele veșnice.

După slujbă, Părintele Protosinghel Justin Bulimar a mulțumit Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântare și pentru purtarea de grijă și părintelui vicar patriarhal pentru împreuna-slujire. Arhimandritul Paisie Teodorescu a primit în semn de recunoștință, din partea obștii, o copie a icoanei Înaintemergătorului de la Mănăstirea Prodromu din Sf. Munte Athos.

De asemenea, Starețul Mănăstirii Plumbuita și-a exprimat recunoștința și pentru un dar primit anul trecut de obște din Sfântul Munte Athos: un fragment din moaștele Sf. Ioan Botezătorul. „Dacă îl simțeam, ca ocrotitor, că ne acoperă și ne ajută, de aproape un an de zile îl simțim în mijlocul nostru”, a spus Sfinția Sa.

Moaștele au fost dăruite de Părintele Arhimandrit Antipa Protopsaltul, starețul Chiliei „Sfânta Ana” a Mănăstirii Iviru din Athos, prin mijlocirea Părintelui Atanasie Prodromitul, și sunt păstrate într-o raclă lucrată la Atelierele Patriarhiei Române.

Racla cu fragmentul de moaște dăruit de părinții de la Schitul „Sf. Ana” a Mănăstiri Iviru din Sf. Munte Athos. Mănăstirea Plumbuita din Capitală și-a serbat hramul istoric vineri, 24 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Părintele Patriarh Daniel a mulțumit la momentul respectiv pentru generozitatea monahilor. Aceștia aveau la chilie două racle cu moaște și au oferit-o mănăstirii bucureștene pe cea mai mare, gândindu-se că se vor folosi mulți oameni de ajutorul sfântului.

Tot anul trecut, prin generozitatea altui donator, Mănăstirea Plumbuita a primit și o copie a Icoanei Maicii Domnului Proromița.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente