Mănăstirea Plumbuita a primit moaștele Sf. Ioan Botezătorul. Patriarhul Daniel mulțumește Părintelui Antipa Iviritul

Părintele Arhimandrit Antipa Protopsaltul, starețul Chiliei „Sfânta Ana” a Mănăstirii Iviru din Athos a donat Mănăstirii Plumbuita un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Acestea au fost așezate într-o raclă confecționată în Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea, raclă pe care a sfințit-o vineri Patriarhul Daniel.

„A avea moaștele Sfântului Ioan Botezătorul este o mare binecuvântare”, a spus Preafericirea Sa după slujba care a avut loc în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale.

„Mulțumim Părintelui Antipa de la Chilia Sfânta Ana, a Mănăstirii Ivirion sau Iviru, dar și Părintelui Atanasie Prodromitul”, a transmis Patriarhul menționând că cei doi părinți sunt semnatarii Actului de autenticitate care însoțește sfintele moaște.

Patriarhul Daniel a precizat că părinții de la Chilia „Sfânta Ana” aveau două racle cu fragmente din moaștele Sfântului Ioan și au dăruit-o Mănăstirii Plumbuita pe cea mai mare dintre ele zicând că sunt mai de folos într-o mănăstire decât în chilia lor.

„O conștiință misionară și un duh de dărnicie”, a apreciat Patriarhul României vorbind despre gestul lor.

În cuvântul adresat după sfințirea raclei, Patriarhul a amintit că „Sfântul Ioan Prorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, este, după Maica Domnului, persoana cea mai cinstită între sfinţi”.

„Sfântul Ioan Botezătorul, ca dascăl al pocăinţei, este cel care mijloceşte în ziua morţii fiecărui om şi în ziua Judecăţii Universale pentru cei care s‑au pocăit dar nu au mai avut timp să arate şi faptele pocăinţei, ci au doar au murit în stare de regret pentru păcate, aşa cum a murit tâlharul de pe cruce din dreapta Mântuitorului”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Din moaștele primite, starețul Mănăstirii Plumbuita, Protos. Justin Bulimar, a dăruit la rândul său un fragment Reședinței Patriarhale. Fragmentul, depus într-o raclă mai mică va fi dus la hramurile unor biserici ocrotite de Sf. Ioan spre întărirea evlaviei credincioșilor, a explicat Părintele Patriarh amintind că la români numele „Ioan” este unul foarte popular.

Foto credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente